Wykonanie
Składniki(na 2 porcje)- szklanka
wody (ok. 250 ml),- sok z jednej
cytryny (ok. 50 ml),- skórka starta z jednej
cytryny,- łyżeczka
cukru pudru (ok. 5g).Sposób przygotowania1. Miksujemy wszystkie składniki, przelewamy do plastykowego naczynia i wstawiamy do zamrażalki2.
Sorbet miksujemy co 10 min. żeby nie powstały grudki
lodu.3.
Sorbet będzie gotowy, gdy będziemy mogli uformować kulki
lodów.
Sorbet cytrynowy jest bogaty w:- witaminę C, która działa przeciwnowotworowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 150 gEnergia: 17 , 6 kcal
Białko: 0,1 gTłuszcze: 0 , 1 gWęglowodany: 4 , 1 gBłonnik pokarmowy : 0 , 1 gSmaczneg o i zdr o we go