Wykonanie
Dzisiaj idę trochę w innym kierunku. Razem z siostrą staramy się nie jeść za dużo słodkiego, więc postanowiłam upiec coś dietetycznego, bez
cukru i
mąki. Za to
otręby są jak najbardziej dietetyczne. Trochę się obawiałam, że wyjdzie twarde, ale moje obawy się rozwiały, bo ciasto wyszło może nie za duże (ale przecież to ciasto na dietę więc po kawałku wystarczy :)), ale naprawdę mięciutkie, i takie puszyste. Wszystkim na diecie, ale i nie tylko polecam jak najbardziej.
Składniki:2
jajka (
żółtka oddzielone od
białek)4 łyżki
otrąb owsianych3 łyżki
otrąb pszennychłyżeczka
cynamonułyżeczka
proszku do pieczeniałyżka słodzikapół szklanki gęstego
jogurtu greckiegoWykonanie:Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać same
żółtka,
jogurt.Z
białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do formy. U mnie forma do babki. (Można dać do foremki kwadratowej lub okrągłej, lub zrobić babeczki, to zależy już od was).Piekarnik nagrzać do 190 stopni piec ok. 30 -35 minut.*Ciasto wyszło mało słodkie mimo łyżki słodzika, mi to nie przeszkadza, siostra trochę marudziła, więc wystarczy trochę słodzika wymieszać z odrobiną
soku z cytryny i odrobiną wrzątku na
lukier i polać nim ciasto na pewno będzie słodsze. A słodzik na diecie nie przeszkadza (i jest zastępnikiem
cukru i
cukru pudru).Smacznego :)