Wykonanie
Melon Lassi . Czyli indyjski
napój orzeźwiający, który sporządzany jest na bazie
jogurtu i
wody. Podobno tradycyjne lassi przyprawiane jest
solą i
chili, ale największą popularnością cieszy się jednak jego słodka odmiana z dodatkiem
wody różanej,
cytryny,
melona,
mango,
truskawek lub innych słodkich
owoców. Pierwszy raz miałam okazję spróbować tego koktajlu na krakowskich targach kulinarnych "Jemy Na
Polu". Drugi raz dzisiaj. Trzeci ... Może będzie mi dane w jego rodzimych stronach, czyli właśnie w Indiach?
MELON LASSI z nutką
kokosu i
cynamonuPrzepis (jedna porcja):pół
melona cantaloupe30g
mleczka kokosowego180g
jogurtu naturalnego1/2 szkl
wody mineralnej1/2 łyżeczki
cynamonuMelona obrać ze skórki. Obkroić nożem miąższ i usunąć pestki. Gładką część
owocu włożyć do blendera, dodać pozostałe składniki:
mleczko kokosowe,
wodę,
jogurt i
cynamon. Zmiksować dokładnie na gładką masę. Gotowy koktajl przelać do wysokiej szklanki. Podawać. (przed podaniem dobrze jest schłodzić
napój).