Wykonanie
«
Smalec z
soczewicyBatonik bounty z resztek po domowym
mleku kokosowym »Opublikowano 20 stycznia 2017 | Autor: KiCDomowe
mleko koksowe … alternatywa do tych, którzy nie mogą, nie chcą lub nie lubią
mleka krowiego … lub po prostu dla tych, którzy lubią
mleko kokosowe… często je kupują, ale czytając etykiety nierzadko zastanawiają się, co jeszcze kryje się jeszcze w puszcze oprócz ekstraktu lub miąższu
kokosowego i
wody …Prosty, szybki i wydajny przepis. Polecam!


Składniki:1 szklanka wiórek
kokosowych (najlepiej bio)4 szklanki gorącej (niewrzącej)
wody mineralneWykonanie:
Wodę podgrzewamy w rondlu. Do kielicha blendera wsypujemy
wiórki kokosowe, wlewamy dwie szklanki gorącej
wody i miksujemy 3-4 minuty. Zblenowane wiórki z
wodą stworzą
mleko kokosowe, przelewamy je przez sito. Pozostałość na sicie ponownie przekładamy do kielicha blendera, zalewamy pozostałymi dwiema szklankami
wody i miksujemy ok.3-4 minut. Znów przelewamy przez sito i mamy pyszne
mleko kokosowe domowej roboty.
Mleko możemy przechowywać w lodówce do kilku dni.
Mleko się rozwarstwia, na górze zbiera się
śmietanka, to normalne, przed użyciem należy je zamieszać.Z pozostałości po wiórkach
kokosowych ( całe się nie zblendują) możemy zrobić pyszne batoniki bounty, przepis tutaj .Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony Agata Berry. Blog o zdrowiu.O mnieAniela ... szczęśliwa mama i żona, hobbystycznie blogerka ... z wykształcenia inżynier, co pewnie da się zauważyć, czytając moje wpisy ... są krótkie i zwięzłe ... moją pasją jest jednak pieczenie i fotografia, mniej piśmiennictwo ;-).Staram się gotować smacznie i przede wszystkim zdrowo, chociaż przyznam się, że jeśli chodzi o desery to jednak często grzeszą kalorycznością. Ale cóż począć po prostu uwielbiam
czekoladę,
bezy,
ciasta drożdżowe, kruche…i chyba wszystko, co słodkie :-). Rekompensuje te grzeszki zdrowymi
sałatkami, koktajlami warzywno-owocowymi i przemycaniem do deserów wartościowych
kasz i nasion.Zapraszam do odwiedzania moje strony, myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie.