ßßß Cookit - przepis na 719. Mleczko kokosowe

719. Mleczko kokosowe

nazwa

Wykonanie

Widziałam na kilku blogach, że można zrobić mleczko kokosowe..więc postanowiłam spróbować i ja..na próbę zrobiłam z 0,5 l wody..
Mleko kokosowe (woda kokosowa) to bezbarwny płyn znajdujący się w orzechu kokosa, mleczko kokosowe uzyskuje się z miąższu kokosa, poprzez zalanie wodą i moczeniu, lub gotowaniu kilku minut.
1 l wody niegazowanej
1 szkl.wiórek kokosowych
Zalać wiórki wodą i odstawić na 2h. Następnie wiórki z wodą zmiksować blenderem i odcedzić. Powstanie a romatyczny płyn o zabarwieniu mleka, który po odstaniu rozwarstwia się.Mleko można przechowywać w lodówce 2 dni.
Do zrobienia tego mleczka użyłam wiórek kokosowych Marsyl, które są s zeroko wykorzystywane jako dodatek do ciast, ciastek, deserów, tortów. Pełnią w tych produktach rolę nie tylko podnoszącą walory smakowe, ale także ozdobne.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/06/719-mleczko-kokosowe.html