Wykonanie
Widziałam na kilku blogach, że można zrobić
mleczko kokosowe..więc postanowiłam spróbować i ja..na próbę zrobiłam z 0,5 l
wody..
Mleko kokosowe (
woda kokosowa) to bezbarwny płyn znajdujący się w
orzechu kokosa,
mleczko kokosowe uzyskuje się z miąższu
kokosa, poprzez zalanie
wodą i moczeniu, lub gotowaniu kilku minut.1 l
wody niegazowanej1 szkl.wiórek
kokosowychZalać wiórki
wodą i odstawić na 2h. Następnie wiórki z
wodą zmiksować blenderem i odcedzić. Powstanie a romatyczny płyn o zabarwieniu
mleka, który po odstaniu rozwarstwia się.
Mleko można przechowywać w lodówce 2 dni.Do zrobienia tego mleczka użyłam wiórek
kokosowych Marsyl, które są s zeroko wykorzystywane jako dodatek do ciast,
ciastek, deserów,
tortów. Pełnią w tych produktach rolę nie tylko podnoszącą walory smakowe, ale także ozdobne.