Wykonanie
Jakie to śniadanie było dobre! A jakie ono było słodziutkie! A nie ma w nim ani grama
cukru! Pomyślicie, że to niemożliwe? A jednak! Wszystko za sprawą słodkiego
banana i słodkiej
kukurydzy. Ten placek to tylko trzy składniki, to samo zrowie, to naturalna
słodycz, to ... To placek idealny! Połączenie
banana i
kukurydzy to strzał w dziesiątkę. Do tego
mąka kukurydziana i gotowe. Ach, jeszcze
cynamon, bo jak wiecie, jestem cynamonoholiczką, więc i tym razem nie mogło zabraknąć tej
przyprawy. Placek spodoba się również osobom będącym na diecie wegańskiej - nie ma w nim bowiem ani
jajek, ani
mleka. Wszystkim się spodoba, na pewno!






Przepis (jedna porcja):60g
mąki kukurydzianej100g
kukurydzy (z puszki)1
banan1 łyżeczka
cynamonukilka kropel
oleju z
orzechówBanana zblendować razem z
kukurydzą i
cynamonem. Wymieszać dokładnie z
mąką, tak aby nie było grudek i aby powstała gładka masa. Patelnię natłuścić delikatnie
olejem z
orzechów. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć masę
bananowo-kukurydzianą i smażyć placek kilka minut z obu stron, na małym ogniu. Gotowy placek przełożyć na talerz. Posypać jeszcze
kukurydzą i
cynamonem. Podawać.