ßßß Cookit - przepis na Kruche babeczki.

Kruche babeczki.

nazwa

Wykonanie

Miałam je zrobić już dawno, ale wiadomo brak czasu itd. Teraz byłam do nich 'zmuszona' gdyż większość idzie na mój dzisiejszy bal :) Nie mogę się doczekać! Z tego przepisu wychodzi około 55 babeczek ja podwoiłam proporcje i wyszło mi 107, ale wam podaje na tą mniejszą ilość. Ostrzegam jest to czasochłonna praca!
Składniki na ciastka:
1/2 kg mąki
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kostka margaryny
3 łyżki śmietany
Składniki na krem:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
2 łyżki mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
kostka margaryny
Składniki dekoracyjne:
galaretka agrestowa
galaretka poziomkowa
galaretka brzoskwiniowa
czekolada
rodzynki
dżem porzeczkowy
Przygotowanie babeczek:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier, proszek. Robimy dołeczek i wbijamy żółtka oraz dodajemy śmietanę i margarynę. Wszytko siekamy nożem, a następnie wygniatamy na okrągłą kulę.
Rozkładamy metalowe foremki na babeczki i odrywamy po kawałeczku ciasta, formujemy kuleczkę i rozprowadzamy po foremce, ale nie za grubo. Tą samą czynność powtarzamy ze wszystkimi innymi foremkami.
Gdy foremki są wylepione to stawiamy je na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 25 min. (muszę się zarumienić)
Po upieczeniu babeczki wyjmujemy z foremek i odstawiamy do wystygnięcia. Gotowe.
Przygotowanie kremu:
W garnku gotujemy jedną szklankę mleka z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy 2 łyżki mąki pszennej i 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej. Następnie wlewamy do gotującego się mleka- ciągle mieszając.
Zagotowany budyń odstawiamy do wystudzenia.
Miksujemy powoli samą margarynę i stopniowo dodajemy do niej po łyżce budyniu. Całość starannie łączymy. Krem gotowy.
Ostudzone babeczki rozkładamy i na dno nakładamy małą ilość dżemu. Następnie nakładamy wcześniej przygotowany krem i pokrojoną w kostkę galaretkę. Można posypać rodzynkami lub czekoladą.
Gotowe babeczki najlepiej wstawić na 30 min do lodówki, gdyż wtedy mają lepszy smak :)
Smacznego!
Wam kula ciasta wyjdzie troszkę mniejsza oczywiście :)
Na górze mamy ciasteczka przed a na dole po pieczeniu.
Jak wcześniej pisałam, dżemu nakładamy niewielką ilość.
Mój efekt końcowy : )
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/01/kruche-babeczki.html