Wykonanie

Eksperymentyw kuchni są u nas rzeczą naturalną i oczywistą. Wiadomo, że nie zawsze kończą się sukcesem, ale metodą prób i błędów można się wiele nauczyć :)Krem
brokułowy lub z
marchewki już nam się znudził, więc poszliśmy krok dalej.
Cukinię zajadam z mamą przy każdej możliwej okazji, więc pomysł z kremem bardzo jej się spodobał. Smak wzbogaciłyśmy świeżymi listkami
mięty. Dzięki niej krem jest świeży i bardziej wyrazistszy. Mam nadzieję, że znajdziecie 30minut i uda Wam się go przygotować :)Składniki: /4 porcje/2 duże
cukinie3 małe
ziemniaki2 ząbki
czosnkucebulagarść świeżych liści
miętygarść świeżych liści
szpinaku (można pominąć)łyżka
oleju (np. z
orzechów włoskich lub rzepakowego)
czerwony pieprzjogurt greckiPrzygotowanie:
Ziemniaki kroimy w paseczki i gotujemy w wodzie przez około 10 min. Następnie dorzucamy pokrojoną w kostkę
cukinię i gotujemy kolejne 10 minut. Na patelni podsmażamy posiekaną
cebulę i dodajemy do warzyw. Do
wywaru dokładamy
szpinak,
mięte i przeciśnięty
czosnek oraz odrobinę
oleju. Całość dokładnie blendujemy. Doprawiamy
czerwonym pieprzem.Zupę podajemy z
jogurtem greckim i
makaronem ze skórki
cukinii-
cukinie kroimy w cienkie, długie paski i gotujemy na parze lub w niewielkiej ilości
wody przez 4 minuty.Smacznego :)
