Wykonanie
Rano obudziłam się z potwornym
bólem głowy, więc miałam pretekst, żeby zostać w domu i faktycznie zająć się czymś pożytecznym. Postanowiłam wykorzystać ten fakt (a tym samym słońce) i podzielić się z
Wami pomysłem na śniadanie, które ostatnio pojawia się u mnie regularnie. Wyczytałam w mądrych źródłach, że rano zawsze powinno się jeść coś ciepłego- może to być owsianka,
kasza,
jajko, kleik
ryżowy, zupa krem itd., ale najważniejsze, żebyśmy się rozgrzali- szczególnie w tym okresie. Już parę
razy słyszałam o takim wykorzystaniu
herbaty i postanowiłam sama sprawdzić jaki będzie efekt. Rewelacyjny!Składniki:0,5 szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka
herbaty(czarna lub zielona)szczypta
soli2
goździki1/2 łyżeczki
cynamonu1/3 łyżeczki
imbiru1-2 łyżki
miodudo podania:1
pigwa2 łyżki
miodu1/3 szklanki
wodycynamonmigdałyżurawinamiódPrzygotowanieNa patelnię wsypujemy
kaszę jaglaną i
przyprawy. Prażymy na małym ogniu kilka minut.
Kaszę z
goździkami, przekładamy do rondelka, zalewamy szklanką
herbaty i gotujemy na małym ogniu, aż cały płyn się wchłonie.W drugim rondelku prużymy pokrojoną w kostkę
pigwę z dodatkiem
miodu i
cynamonu. Gotowe
owoce przekładamy do miseczki. Następnie kładziemy warstwę
kaszy, a na górze układamy
migdały,
żurawinę i
miód. Zajadamy
póki ciepłe :)Smacznego!