Wykonanie

Kochani, jak idą przygotowania?
Makaron zrobiony?
Mak zmielony? Prezenty zapakowane? A może zdecydowaliście się dać komuś coś zrobionego samodzielnie? Według mnie taki dodatek do prezentu jest najlepszy i mnie najbardziej cieszy :)W tamtym roku zdecydowałam się na
ciastka, a także kremy. Podobnie było dwa lata temu i tak też będzie tym razem.
Ciasteczka i muffinki sprawdzają się za każdym razem. Dzisiaj proponuję Wam 'ślimaczki', których sam widok wywołuje uśmiech na twarzy obdarowanego. Nie są zbyt słodkie, więc można się śmiało częstować.Składniki:300g
mąki pszennej130g
margaryny Palna spółki Bielmar50g drobnego
cukru2
żółtka0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
kakao0,5 łyżeczki
cynamonu1 opakowanie
cukru migdałowegoPrzygotowanie:
Mąkę,
masło,
cukier, proszek oraz
żółtka umieszczamy w misce i zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części. Do jednej dodajemy
kakao i
cynamon, a drugą łączymy z
cukrem migdałowym.Rozwałkowujemy obie masy, układamy jedna na drugiej i zawijamy. Powstały rulon zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Po tym czasie tniemy go na kawałki o grubości 5 milimetrów.Gotowe
ciasteczka przekładamy delikatnie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Podajemy po wystudzeniu- szklanka
mleka sprawdzi się idealnie.Smacznego :)
