Wykonanie

Dzień dobry! U mnie za oknem dużo ciepła, a to napędza do działania. Trzymając w ręku kubek zielonej
herbaty postanowiłam podzielić się z
Wami kolejnym słodkim przepisem. Jak dla mnie, to ciasto typowo piknikowe i w 100% letnie. Oczywiście, dodałabym jeszcze trochę
lodów dla smaku, ale byliśmy tak spragnieni ciasta, że już nie było na to czasu w pierwszy dzień, ale Wam polecam na ochłodę i dodatkową osłodę :)
Między pieczeniem a pracą szykuję się na tygodniowy wyjazd do Londynu, więc wszystko dzieje się bardzo szybko i dni mijają w oka mgnieniu, ale dobrze jest!Mam nadzieję, że weekend pozostanie
słoneczny i dzięki temu wypoczniecie :)Składniki:ciasto:300g
mąki pszennej130g
masła roślinnego50g
cukru pudru2 łyżki
jogurtu3
żółtkanadzienie:opakowanie budyniu
śmietankowego na 3/4 litra
mleka150g
serka mascarpone2 łyżki
miodu4 łodygi
rabarbaru2 kruche
jabłkaPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu- należy jedynie zamiast 3 szklanek użyć 2, ponieważ
budyń do nadziania musi być gęstszy. Tak przygotowany, odkładamy do przestudzenia. Po krótkim czasie dodajemy
serek mascarpone i wszystko ze sobą miksujemy na gładką masę. Odstawiamy.
Owoce myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy
cukrem. Chwilę prużymy na wolnym ogniu i dosładzamy
miodem.Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy. Formę o średnicy 28cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy jedną część ciasta. Spód podpiekamy przez 15min w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy na niego masę budyniową oraz
owoce, a na wierzchu rozkładamy kawałki ciasta. Gotowy placek pieczemy przez 45 min w tej samej temperaturze. Podajemy po przestudzeniu.Smacznego :)

