Wykonanie

Kolejna zabawa z wypiekaniem za mną i jestem z siebie bardzo dumna! Pewnie sama zbierałabym się do ich zrobienia kolejne parę miesięcy, ale na szczęście propozycja ich upieczenia pojawiła się w akcji "Wypiekanie na śniadanie", którą tym razem prowadziła
Magda z Pawłem. Zamówienia na te babeczki mam już nie tylko od rodziny, a więc to o czymś świadczy :)Dodatkową przyjemnością w ich robieniu był udział mojego brata, więc wszystko odbyło się ze zdwojoną przyjemnością i siłą- jestem pewna, że musiała to wpłynąć na ich smak! :)Składniki:ciasto:300g
mąki pszennej130g
masła roślinnego50g
cukru pudru2 łyżki
jogurtu3
żółtkanadzienie:opakowanie budyniu
śmietankowego na 3/4 litra
mlekapowidła śliwkowePrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy na stolnicy. Energicznie zagniatamy tworząc kulę. Zawijamy ją w folię i odkładamy do lodówki.
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu- należy jedynie zamiast 3 szklanek użyć 2, ponieważ
budyń do nadziania babeczek musi być gęstszy. Tak przygotowany, odkładamy do przestudzenia.Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Każdą rozwałkowujemy i wycinamy krążki, którymi następnie wylepiamy metalowe foremki. Każdą babeczkę nadziewamy łyżeczką budyniu (nie może go być zbyt dużo, ponieważ prawdopodobnie wypłynie lub ciasto nie będzie się chciało dokładnie złączyć). Ewentualnie pod
budyń można włożyć małą niespodziankę- u mnie są to
powidła śliwkowe. Każdą babeczkę przykrywamy drugim krążkiem i zalepiamy.Tak przygotowane babeczki pieczemy w 180 stopniach przez 25-30 minut, aż wierzch będzie zarumieniony. Gotowe i przestudzone obsypujemy
cukrem pudrem i zajadamy!Smacznego :)


W wypiekaniu brały udział następujące osoby:Iza Smaczna PyzaAlicja Ala piecze i gotujePaweł z
chleby.infoUla z Moja kuchniaPaulina z
Czarna OliwkaDanuta z Moje wypieki i nie tylkoKatarzyna z Mia cucinaWiosenna Eksplozji SmakuEla z W poszukiwaniu slow Life
Magda z miłości do słodkościAgata z Kulinarne przygody GatityZuza z GlikoZapach
chleba