Wykonanie

Kochani, obchodzimy dziś Dzień Edukacji Narodowej i oprócz dnia wolnego od zajęć szkolnych jest to również okazja do podziękowania tym, którzy nas kształcą i mają do nas tyle cierpliwości. Ja postanowiłam podziękować poprzez wręczenie takiego 'kwiatka'. Nie byłabym sobą, gdybym pojawiła się na dzisiejszych dodatkowych zajęciach bez czegoś własnego! Właściwie, to
mogę się podzielić z
Wami tym przepisem dzięki swojemu nauczycielowi, który przed skonsumowaniem wypieku uwiecznił go na zdjęciach. Jest to miła niespodzianka i duża pomoc :) Wierzę na słowo, że
tarta wyszła smaczna i już podaję Wam przepis :)Składniki:ciasto:300g
mąki100g
masła3 łyżki
cukru pudru1
jajkoszczypta
soli3 łyżki mleka/wodynadzienie:5 dużych
jabłek2 łyżki
masła2 łyżki
cukru (w zależności od rodzaju
jabłek)1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/8 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kardamonu1
wiśniowa galaretkaPrzygotowanie:Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce. Gotową masę owijamy w folię spożywczą i odkładamy do lodówki.
Jabłka myjemy, obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy
masło. Wrzucamy
jabłka, które posypujemy
cukrem i smażymy przez około 5 minut. Na koniec dodajemy wszystkie
przyprawy i całość łączymy ze sobą. Tak przygotowane odstawiamy.Wyjmujemy ciasto z lodówki. 3/4 rozwałkowujmy i wylepiamy dno tarty, które wcześniej smarujemy
masłem. Spód podpiekamy przez 10 minut w 180 stopniach. Po tym czasie wykładamy
jabłka, a z pozostałej części ciasta wykrawamy dowolne wzorki, którymi dekorujemy wierzch tarty. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut- wierzch musi się ładnie zarumienić.Upieczoną tartę lekko studzimy, a następnie za pomocą pędzelka nakładamy
galaretkę. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na 2-3h do lodówki. Podajemy posypane
cukrem pudrem.Smacznego :)

