Wykonanie
Jestem przekonana, że takie placuszki ożywią każdemu w jesienny poranek i dodadzą energii na cały dzień! Od samego rana pobudzamy nasz metabolizm m.in. dzięki łyżeczce
cynamonu i dodatku
śliwek. Nie wyobrażam sobie
póki co pyszniejszego śniadania :) Wcześniej podawał je w ten sposób KLIK :)Składniki:2
jajka1,5 szklanki
mąkiłyżeczka
sodkiszczypta
soliszklanka puree z dyni0,5 szklanki
mleka1,5 szklanki
jogurtu naturalnego/maślankiłyżeczka
cynamonuszczypta
imbirudodatkowo:6
śliwek1-2 łyżki
kakao1 łyżka
mioduPrzygotowanie:Do miski wbijamy
jajka, dodajemy
mleko, jogurt/maślankę i puree - miksujemy. Stopniowo dodajemy suche składniki i dalej mieszamy.Na nagrzaną i natłuszczoną patelnię wykładamy po łyżce ciasta i smażymy z obu stron, aż placuszki się zarumienią.Wydrążamy pestki ze
śliwek, wrzucamy je do garnka i podgrzewamy razem z
miodem. Na koniec dosypujemy
kakao.Placuszki podajemy z
serkiem wiejskim i czekośliwką.Smacznego :)