Wykonanie

Uwielbiam czerwiec! Za
truskawki, za długie dni i ciepłe noce, za ten beztroski czas nic nierobienia, za zbliżające się wakacje, za
czereśnie..jest bardzo wiele powodów! Dzisiaj prezentuje Wam placuszki
jogurtowe niby nic trudnego bo możliwe,że już się z takimi spotkaliście, ale mimo wszystko zachęcam do ich spróbowania bo są obłędne i takie delikatne..Składniki:/8 placuszków/125g
jogurtu naturalnego1
jajko1 łyżka
oleju3 łyżki
wody gazowanej0,5 szklanki
mąki (może być pszenna lub owsiana)1 łyżeczka
proszku do pieczenia8
truskaweksok z cytrynyPrzygotowanie:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy do momentu,aż ciasto gładkie.
Truskawki myjemy, kroimy w plasterki i skrapiamy
sokiem z cytryny.Patelnie rozgrzewamy, smarujemy
oliwą i wykładamy po łyżce ciasta. Smażymy z jednej strony i przed przewróceniem układamy kawałki pokrojonych
truskawek. Dalej smażymy na mniejszym ogniu. Czynność powtarzamy.Podajemy posypane
cukrem pudrem lub posmarowane
białym serkiem wymieszanym z
cynamonem.Smacznego! :)

