ßßß
Zwyczajna babka upieczona z zapasów białek ,a na dodatek zamrożonych może stać się elegancką dekoracją stołu świątecznego .Można ją zwyczajnie posypać cukrem pudrem, ale można również nadać jej fajnego,dodatkowego smaku i wyglądu.
Składniki:
200 g białek (ok. z 5-6 jajek)200 g mąki pszennej3/4 szklanki cukru100 ml mleka1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1-2 szklanki oleju arachidowegokilka kropli aromatu cytrynowegoskórka starta z cytrynyszczypta solioraz- 1op. galaretki agrestowej-owoce kandyzowane i plasterki cytryny do dekoracjiPRZYGOTOWANIE:Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C.Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia /dobrze jest przesiać ją/Białka ubić na sztywno z odrobiną soli , a pod koniec wraz z cukierem. Ubijając nadal dodawać stopniowo na przemian olej, mleko i mąkę.Ciasto wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą.Piec w średnio nagrzanym piekarniku ok.45min.Upieczoną babkę pozostawić ok.5 min. w foremce ,a następnie wystudzić ją na kratce.Gotową babkę można posypać cukrem pudrem lub polać ulubioną polewą.
Prawdę mówiąc babka ta wydała mi się trochę uboga w smaku, a ponieważ piekłam ją wiele razy teraz postanowiłam ją trochę urozmaicić ,oczywiście smakowo.Rozpuściłam 1 torebkę galaretki agrestowej /lepsza byłaby cytrynowa/ w 1 szklance gorącej wody.Galaretkę należy pozostawić do przestudzenia.Wierzch babki należy w kilku miejscach głęboko podziurkować. Tężejącą, ale płynną galaretką polać babkę zwracając szczególną uwagę by dostała się w głąb przygotowanych wcześniej dziurek.Babeczkę udekorować i pozostawić do zastygnięcia.
