ßßß Cookit - przepis na Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba

Ciasto winno-jabłkowe z resztek chleba

nazwa

Wykonanie

Jeśli ktoś nie wie / ja ten problem mam już za sobą/ ,co można zrobić z resztkami czerstwego chleba /pomijam te najbardziej znane sposoby/ , to zaproponuję wykorzystanie go do przygotowania pysznego, aromatycznego ciasta z jabłkami.
Autorka tego przepisu nie podaje jaki rodzaj chleba należy wykorzystać, ale ja nie miałam z tym żadnego problemu. Właśnie parę dni temu upiekłam chleb kasztanowy i zostało mi kilka kromek. Byłam pewna , że będzie to znakomita podstawowa baza do mojego ciasta.....i nie pomyliłam się. Dokonałam kilku zmian / np. mleko zastąpiłam winem, dodałam cynamon / i otrzymałam pyszne ciasto z jabłkami, niesamowicie pachnące winem i cynamonem. Ciasto upiekłam z połowy składników /foremka o śr. 20 cm/
Składniki:
450 g czerstwego chleba/u mnie kasztanowy/
120 g mąki migdałowej /lub zmielone migdały/
400 ml aromatycznego czerwonego wytrawnego wina/ uzyłam/Sangiovese/
2 jaja
2-3 jabłka
1/2 łyżeczki skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki cynamonu
6 łyżek cukru trzcinowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
-Chleb pokroić w kosteczkę , umieścić w misce i zalać winem.
-Pozostawić kilkanaście minut do nasiąknięcia.
-Miękki chleb przełożyć na sitko by pozbyć się nadmiaru płynu , lekko wycisnąć i przełożyć do misy -blendera.
-Krótko zmiksować i przełożyć do miski.
-Dodać cukier, jajka, mąkę migdałową, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową , cynamon i starannie połączyć składniki .
-Jabłka obrać , pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta.
-Delikatnie wymieszać.
-Foremkę dokładnie wyłożyć lekko wilgotnym papierem do pieczenia.
-Przygotowane ciasto przełożyć do formy ,wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C.
-Piec ok. 40 min.
-Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
-Kroić po całkowitym ostudzeniu.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/12/ciasto-winno-jabkowe-z-resztek-chleba.html