Wykonanie

Jeśli ktoś nie wie / ja ten problem mam już za sobą/ ,co można zrobić z resztkami czerstwego
chleba /pomijam te najbardziej znane sposoby/ , to zaproponuję wykorzystanie go do przygotowania pysznego, aromatycznego ciasta z
jabłkami.

Autorka tego przepisu nie podaje jaki rodzaj
chleba należy wykorzystać, ale ja nie miałam z tym żadnego problemu. Właśnie parę dni temu upiekłam
chleb kasztanowy i zostało mi kilka kromek. Byłam pewna , że będzie to znakomita podstawowa baza do mojego ciasta.....i nie pomyliłam się. Dokonałam kilku zmian / np.
mleko zastąpiłam
winem, dodałam
cynamon / i otrzymałam pyszne ciasto z
jabłkami, niesamowicie pachnące
winem i
cynamonem. Ciasto upiekłam z połowy składników /foremka o śr. 20 cm/Składniki:450 g czerstwego chleba/u mnie kasztanowy/120 g
mąki migdałowej /lub zmielone migdały/400 ml aromatycznego czerwonego wytrawnego wina/ uzyłam/Sangiovese/2
jaja2-3
jabłka1/2 łyżeczki
skórki cytrynowej1/2 łyżeczki
cynamonu6 łyżek
cukru trzcinowego1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaWykonanie:

-
Chleb pokroić w kosteczkę , umieścić w misce i zalać
winem.-Pozostawić kilkanaście minut do nasiąknięcia.-Miękki
chleb przełożyć na sitko by pozbyć się nadmiaru płynu , lekko wycisnąć i przełożyć do misy -blendera.-Krótko zmiksować i przełożyć do miski.-Dodać
cukier,
jajka,
mąkę migdałową,
proszek do pieczenia,
skórkę cytrynową ,
cynamon i starannie połączyć składniki .-
Jabłka obrać , pokroić w drobną kostkę i dodać do ciasta.-Delikatnie wymieszać.-Foremkę dokładnie wyłożyć lekko wilgotnym papierem do pieczenia.-Przygotowane ciasto przełożyć do formy ,wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st.C.-Piec ok. 40 min.-Przestudzone ciasto posypać
cukrem pudrem.-Kroić po całkowitym ostudzeniu.

