ßßß
Bardzo puszysta i mięciutka babeczka o delikatnym cytrynowym aromacie.Smak majonezu jest zupełnie niewyczuwalny.Sposób przygotowania i czas jaki potrzebny jest do przygotowania babki zachęcił mnie do wypróbowania tego przepisu.Składniki:
200 g mąki pszennej150 g cukru4 duże jajka3/4 szklanki majonezu Winiary1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowejcukier puder do posypaniaWykonanie:Wszystkie składniki na babkę umieścić w misie miksera.Miksować na do uzyskania gładkiej,puszystej masy/ok 3-5 minut/.Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki , wstawić do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut.Sprawdzić patyczkiem, a jeśli trzeba przedłużyć czas pieczenia.Babkę schłodzić na kratce kuchennej ,a następnie posypać obficie cukrem pudrem.