ßßß Cookit - przepis na Babka majonezowa o cytrynowym aromacie

Babka majonezowa o cytrynowym aromacie

nazwa

Wykonanie

Bardzo puszysta i mięciutka babeczka o delikatnym cytrynowym aromacie.
Smak majonezu jest zupełnie niewyczuwalny.
Sposób przygotowania i czas jaki potrzebny jest do przygotowania babki zachęcił mnie do wypróbowania tego przepisu.
Składniki:
200 g mąki pszennej
150 g cukru
4 duże jajka
3/4 szklanki majonezu Winiary
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru waniliowego
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Wszystkie składniki na babkę umieścić w misie miksera.
Miksować na do uzyskania gładkiej,puszystej masy/ok 3-5 minut/.
Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki , wstawić do nagrzanego do 175-180 stopni piekarnika i piec ok 40 minut.
Sprawdzić patyczkiem, a jeśli trzeba przedłużyć czas pieczenia.
Babkę schłodzić na kratce kuchennej ,a następnie posypać obficie cukrem pudrem.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/04/babka-majonezowa-o-cytrynowym-aromacie.html