Wykonanie
Gotowe cisto francuskie jest doskonałym półproduktem, z którego można wyczarować przeróżne smakołyki.Słodkie
ciasteczka, kremowe przekładańce, paszteciki i inne przekąski przygotowuje się błyskawicznie.Wystarczy płat ciasta , kilka dodatkowych składników i nie trzeba nawet zerkać na przepisy isposób przygotowania . Wszystko jest banalnie proste, a efekt bywa nieraz zaskakujący.A ja tym razem
ciasto francuskie użyłam do przygotowania przekąski ze
szparagów z dodatkiem
gotowanej szynki. Po raz pierwszy
szparagi podałam w ten sposób i z pewnością nie ostatni.Były pyszne.Można je jeść samodzielnie , ale świetnie smakują jako dodatek do czerwonego barszczu.
Składniki:1 op. ciasta francuskiego/ moje było owalne -230 g/
szparagi / 8 szt/
szynka gotowana w plastrach /8 szt/
jajko /do posmarowania ciasta/starty
parmezan /do posypania , użyłam również nasiana kminu/Wykonanie:
Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce , obrać i ugotować na parze ok 3-5 min.Powinny być miękkie, ale jędrne.Ugotowane
szparagi przelać zimną
wodą i ułożyć na ręczniku kuchennym .
Ciasto francuskie pokroić w paski /ok.2-3cm./.
Szparagi ułożyć na plastrach
szynki, posypać
startym serem i zawinąć w nią.Paseczkami
ciasta francuskiego owinąć
szparagi z
szynką i ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarować
jajkiem , posypać
serem i
kminem.
Szparagi w cieście francuskim piec ok.15 min w temperaturze 200 st.C.
Niewykorzystane kawałki
ciasta francuskiego można pokroić w kwadraciki lub trójkąty , posmarować
sosem pomidorowym, posypać
oregano,
żółtym serem i upiec.
Zapiekane
szparagi doskonale smakują z czerwonym barszczykiem