Wykonanie
23 Maja 2013 Gotowanie ze stylem
Zielone szparagi to warzywa, które mogą być stosowane zarówno do codziennych posiłków jak i na specjalne okazje. Można je spożywać na kilka sposobów: smażone, pieczone, zapiekane, panierowane jak i gotowane. Najważniejsze jest, aby
szparagi gotować w wodzie jak najkrócej, wówczas pozostają one kruche i delikatne. Spirale ze
szparagami w cieście francuskim to danie bardzo smaczne, szybkie i proste do wykonania.
Szparagi bez względu na to jak są przyrządzane zawsze wyglądają na
stole bardzo wykwintnie.
Składniki na 25 porcji:400 g
ciasta francuskiego500 g
szparagów25 plastrów
szynki100 g
twardego sera typu
parmezan pokrojonego na plastry równej wielkościSposób przygotowania:Pęczek
szparagów zawiązać za pomocą sznurka, po czym odciąć grubsze końce. Pozostałe zielone łodyżki umyć pod bieżącą
wodą. Następnie wrzucić
szparagi na osolony wrzątek (główki
szparagów muszą wystawać ponad poziom
wody) i gotować około 2-3 minuty. Ugotowane
szparagi przełożyć na chwilę do miski z
wodą i
lodem, by pozostały chrupiące.
Ciasto francuskie pokroić na 25 pasków o szerokości około 1,5 cm.Plaster
sera ułożyć na
szynce i owinąć wokół
szparaga. Następnie całość owinąć pojedynczym paskiem
ciasta francuskiego. Czynność powtarzać podczas przygotowywania kolejnych
szparagów.Piekarnik nagrzać do 150°C. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią
szparagi i piec przez 12 minut, najlepiej z włączoną funkcją termoobiegu.