Wykonanie

Doskonały deser dla wielbicieli
cytrynowych ciast z kremem.Popularne włoskie ciasto o nazwie "
Torta NUA", to proste ucierane ciasto ,na które nakłada się krem i wraz z nim piecze.

Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ciasto:200 g
mąki pszennej100 g
mąki ziemniaczanej4
jajka150 g
cukru120 g
oleju roślinnego100 ml
mleka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu
waniliisok z 1/2
cytrynyskórka starta z
cytryny /do smakuszczypta
solikrem:500 ml
mleka1
jajko100 g
cukru60 g
mąkiskórka cytrynowa i ekstrakt
wanilii /do smaku/oraz:
polewa czekoladowa ,
migdały,
orzeszki piniowe / do dekoracji/Wykonanie:-Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem.-Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić.-
Jajka ubić z
cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok i
skórkę cytrynową.-Ubijając dodawać stopniowo
olej,
mleko ,a na koniec przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia.-Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki.-Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem.-Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut.Ciasto przestudzić i udekorować
polewą czekoladową, można posypać
płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi./Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu/.


