ßßß
Doskonały deser dla wielbicieli cytrynowych ciast z kremem.Popularne włoskie ciasto o nazwie "Torta NUA", to proste ucierane ciasto ,na które nakłada się krem i wraz z nim piecze.
Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/ciasto:200 g mąki pszennej100 g mąki ziemniaczanej4 jajka150 g cukru120 g oleju roślinnego100 ml mleka1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu waniliisok z 1/2 cytrynyskórka starta z cytryny /do smakuszczypta solikrem:500 ml mleka1 jajko100 g cukru60 g mąkiskórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/oraz:polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/Wykonanie:-Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem.-Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić.-Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok i skórkę cytrynową.-Ubijając dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.-Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki.-Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem.-Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut.Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi./Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu/.

