ßßß Cookit - przepis na Zakamarki mojej kuchni: Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua

Zakamarki mojej kuchni: Cytrynowe ciasto z kremem - Torta Nua

nazwa

Wykonanie

Doskonały deser dla wielbicieli cytrynowych ciast z kremem.
Popularne włoskie ciasto o nazwie "Torta NUA", to proste ucierane ciasto ,
na które nakłada się krem i wraz z nim piecze.
Składniki / tortownica o średnicy 24 cm/
ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g mąki ziemniaczanej
4 jajka
150 g cukru
120 g oleju roślinnego
100 ml mleka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
sok z 1/2 cytryny
skórka starta z cytryny /do smaku
szczypta soli
krem:
500 ml mleka
1 jajko
100 g cukru
60 g mąki
skórka cytrynowa i ekstrakt wanilii /do smaku/
oraz:
polewa czekoladowa , migdały, orzeszki piniowe / do dekoracji/
Wykonanie:
-Wszystkie składniki na krem dokładnie zmiksować i przelać do rondelka z grubym dnem.
-Gotować / dokładnie mieszając/ na małym ogniu do chwili otrzymania gęstego budyniu,odstawić.
-Jajka ubić z cukrem na puszysty krem, dodać aromat, sok i skórkę cytrynową.
-Ubijając dodawać stopniowo olej, mleko ,a na koniec przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
-Ciasto przełożyć do natłuszczonej foremki.
-Wierzch wyrównać i nałożyć w kilku dowolnych miejscach krem.
-Piec w piekarniku nagrzanym do temp.160-170 st.C ok.40-50 minut.
Ciasto przestudzić i udekorować polewą czekoladową, można posypać płatkami migdałowymi lub orzeszkami piniowymi.
/Ciasto kroić po całkowitym przestudzeniu/.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2015/03/cytrynowe-ciasto-z-kremem-torta-nua.html