ßßß
250 g mąki2 jajka3 łyżki cukru pudru3 łyżki oleju (lub 1,5 łyżki masła)1-2 łyżki marsala /lub brandy, rumu /szczypta solistarta skórka z 1 pomarańczy100-150 g miodu1 łyżka cukrusok z 1/2 pomarańczyoraz olej do głębokiego smażenia i kolorowa posypkaWykonanie:-W ymieszać jajka z cukrem, dodać startą skórkę pomarańczową.-Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, łyżkę marsala , olej i szczyptę soli.-Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką na ok.30 minut.-Następnie podzielić je na kilka części.-Stolnicę podsypać odrobiną mąki.-Każdy kawałek ciasta zrolować w cienki wałeczek/ grubości palca/ i pokroić namałe kawałki /szerokośc paznokcia/.-W głębokim rondelku rozgrzać olej.-Smażyć partiami kuleczki ciasta do chwili, aż będą ładnie przyrumienione./w czasie pieczenia olej się pieni/.-Upieczone, chrupiące kulki przełożyć na papierowy ręcznik, lekko podsuszyć.-Miód przelać do rondelka, wymieszać z sokiem pomarańczowym i cukrem, podgrzać.-Do gorącego ,miodowego syropu przesypać usmażone struffoli i dokładnie wymieszać.Przełożyć na półmisek formując kopczyk lub okrągłą „ciambellę” i udekorować posypką.-Kuleczki można przełożyć do papierowych foremek /papilotek/ ,posypać kolorowymi cukierkami i ozdobić karmelem.