Pyszna surówka z selera z dodatkiem wiórków kokosowychNigdy nie wpadłabym na taki pomysł. Na przepis ten natknęłam się kiedyś zupełnie przypadkowo, a znalazłam go tutaj . Ponieważ bardzo lubię surówkę selerową , a najczęstszym dodatkiemjest u mnie jabłko i orzechy , natychmiast zwróciłam uwagę i postanowiłam ją wypróbować.Od tamtego czasu robię ją bardzo często i jeszcze mi się nie znudziła. Gorąco polecam wszystkim, ponieważ rzeczywiście jest pyszna. Wprowadzam różne dodatki i mogę serwować ją jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa.Jeśli ktoś nie dysponuje olejemkokosowym, może dodać inny / ale zachęcam wypróbować/.Składniki:300 g obranego selera1 jabłko1 łyżeczka cukrusok z 1/2 cytryny3 łyżki wiórków kokosowych2 łyżki majonezu1 łyżka olejukokosowegoszczypta solioraz:świeży szpinakkiwimandarynkimiodowy orkisz preparowanyWykonanieDo miski zetrzeć s eler i jabłko na tarce o dużych oczkach /mogą być średnie/.Dodać sok z cytryny, cukier, szczyptę soli i wymieszać.Majonez połączyć z olejemkokosowym / składniki powinny mieć temp. pokojową/.Do miski z selerem i jabłkiem dodać wiórki kokosowe i majonez z olejem.Wymieszać , przełożyć do salaterki.Sałatkę schłodzić.Podawać jako dodatek do dań mięsnych lub wzbogacając o dodatkowe składniki jako samodzielny posiłek.Surówkę można podać na liściach świeżego szpinaku z dodatkiem kiwi.lub posypać preparowanymi ziarnami orkiszu z dodatkiem cząstek mandarynki.