Niezwykle prosty przepis na pyszne muffinki z dodatkiem muslii płatków kukurydzianych. Doskonałe na śniadanie lub podwieczorek.Ciasto przygotowuje się tradycyjnym sposobem w dwóch miskach i wypieka w foremkach muffinkowych.Składniki: /10-12 szt/1 szklanka mąki orkiszowej3/4 szklanki musli /zbożowe z orzechami/1/2 szklanki cukru1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cukru waniliowegoszczypta soli2 jajka3/4 szklanki maślanki5 łyżek oleju arachidowegomiód i płatki kukurydziane /do dekoracji lub czekoladaWykonanie:Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski.Dodać musli, płatki ,cukier i cukier waniliowy, wymieszać.Do drugiej miski wbić jaja, lekko ubić widelcem, dodać maślankę i olej / temp.pokojowa/.Mieszankę płynną wlać do miski z suchymi składnikami i krótko wymieszać .Foremkę do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami.Przygotowane ciasto nałożyć do foremek do 3/4 ich wysokości.Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25 minut.Po upieczeniu wystudzić na kratce kuchennej.Wierzch posmarować płynnym miodem i obsypać płatkami kukurydzianymi lub udekorować czekoladą.Muffinki można również udekorować czekoladą /zamiast miodu/.Na gorące jeszcze ciastka nałożyć po tabliczce czekolady, a kiedy się roztopi posypać pokruszonym płatkami kukurydzianymi