ßßß Cookit - przepis na Tartaletki z tuńczykiem i warzywami

Tartaletki z tuńczykiem i warzywami

nazwa

Wykonanie

Małe, pikantne tartaletki z tuńczykiem , zielonym groszkiem szpinakiem i ziołami.
Składniki: 6 szt
ciasto brise lub francuskie
200 g ricotty
200 g śmietany
2 jaja
150 tuńczyka w sosie własnym
100 g ugotowanego groszku zielonego /mrożony/
100 g ugotowanych liści szpinaku
1 łyżeczka masła
2 łyżka mleka
sól i pieprz
przyprawa ziołowa do smaku lub susozone zioła:
papryka ostra
tymianek
majeranek
oraz do dekoracji świeże zioła
Wykonanie:
Tuńczyka odsączyć z zalewy.
Piekarnik nastawić na 180 st. C
Foremki wysmarować masłem
Schłodzone ciasto rozwinąć i wykroić z niego krążki lub inne kształty odpowiadające wielkości foremek /plus na boki/.
Ciastem wyłożyć foremki.
Ricottę umieścić w misce, dodać śmietanę i wymieszać.
Jajka lekko ubić , wlać do miski.
Dodać groszek, szpinak/grubo pokrojony/ i wymieszać.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Masę rozlać do foremek.
Do każdej nałożyć po kawałku tuńczyka.
Brzegi ciasta posmarować mlekiem, a wierzch udekorować resztkami ciasta.
Foremki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.25-30 minut.
Podawać ciepłe.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/08/tartaletki-z-tunczykiem-i-warzywami.html