ßßß
Małe, pikantne tartaletki z tuńczykiem , zielonym groszkiem szpinakiem i ziołami.
Składniki: 6 sztciasto brise lub francuskie200 g ricotty200 g śmietany2 jaja150 tuńczyka w sosie własnym100 g ugotowanego groszku zielonego /mrożony/100 g ugotowanych liści szpinaku1 łyżeczka masła2 łyżka mlekasól i pieprzprzyprawa ziołowa do smaku lub susozone zioła:papryka ostratymianekmajeranekoraz do dekoracji świeże ziołaWykonanie:
Tuńczyka odsączyć z zalewy.Piekarnik nastawić na 180 st. CForemki wysmarować masłemSchłodzone ciasto rozwinąć i wykroić z niego krążki lub inne kształty odpowiadające wielkości foremek /plus na boki/.Ciastem wyłożyć foremki.Ricottę umieścić w misce, dodać śmietanę i wymieszać.Jajka lekko ubić , wlać do miski.Dodać groszek, szpinak/grubo pokrojony/ i wymieszać.Doprawić do smaku solą i pieprzem.Masę rozlać do foremek.Do każdej nałożyć po kawałku tuńczyka.Brzegi ciasta posmarować mlekiem, a wierzch udekorować resztkami ciasta.Foremki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.25-30 minut.Podawać ciepłe.
