ßßß
Cookit - przepis na Tartaletki z tuńczykiem i warzywami
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Tartaletki z tuńczykiem i warzywami
Składniki
Tuńczyk
Groszek zielony
Szpinak
Zioła
Ser brie
Ser ricotta
Śmietana
Jajko
Tuńczyk w sosie własnym
Masło
Mleko
Sól
Pieprz
Przyprawa ziołowa
Papryka ostra
Tymianek
Majeranek
Wykonanie
Małe, pikantne tartaletki z
tuńczykiem
,
zielonym groszkiem
szpinakiem
i
ziołami
.
Składniki: 6 sztciasto
brise
lub francuskie200 g
ricotty
200 g
śmietany
2
jaja
150
tuńczyka w sosie własnym
100 g ugotowanego
groszku zielonego
/mrożony/100 g ugotowanych liści
szpinaku
1 łyżeczka
masła
2 łyżka
mleka
sól
i
pieprz
przyprawa ziołowa
do smaku lub susozone
zioła
:
papryka ostra
tymianek
majeranek
oraz do dekoracji świeże
zioła
Wykonanie:
Tuńczyka
odsączyć z zalewy.Piekarnik nastawić na 180 st. CForemki wysmarować
masłem
Schłodzone ciasto rozwinąć i wykroić z niego krążki lub inne kształty odpowiadające wielkości foremek /plus na boki/.
Ciastem
wyłożyć foremki.
Ricottę
umieścić w misce, dodać
śmietanę
i wymieszać.
Jajka
lekko ubić , wlać do miski.Dodać
groszek
, szpinak/grubo pokrojony/ i wymieszać.Doprawić do smaku
solą
i
pieprzem
.Masę rozlać do foremek.Do każdej nałożyć po kawałku
tuńczyka
.Brzegi ciasta posmarować
mlekiem
, a wierzch udekorować resztkami ciasta.Foremki wstawić do gorącego piekarnika i piec ok.25-30 minut.Podawać ciepłe.
Źródło:
http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/08/tartaletki-z-tunczykiem-i-warzywami.html
Przepisy powiązane
Pierożki ze szpinakiem i ricottą
Tosty francuskie z ziołami
Węgorz na leśnych grzybach - mazurskie wspomnienia.
Pierogi ze szpinakiem i ricottą w pikantnym sosie pomidorowym
Omlet z zielonym groszkiem
Składniki powiązane (0)