ßßß Cookit - przepis na Mini ptysie z truskawkową śmietanką

Mini ptysie z truskawkową śmietanką

nazwa

Wykonanie

Chrupiące ,delikatne ciasto i lekki , puszysty krem truskawkowy z kawałkami owoców to
słodycz, której nie potrafię się oprzeć.........
Mini ptysie z truskawkową śmietanką to doskonały deser na letnie dni.
Ptysie można upiec wcześniej, a nadziewać bezpośrednio przed podaniem.
Na nadzienie można wykorzystać śmietanę, krem budyniowy lub pianę z białek.
U mnie nadzienie śmietankowe.
Składniki: /ok.30 szt/
100 g masła
250 ml wody
150g mąki pszennej
4 jajka
szczypta soli
Na nadzienie:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru z wanilią
2 pełne łyżki galaretki truskawkowej
ok. 100 gr truskawek
oraz :
polewa czekoladowa lub cukier puder i truskawki do dekoracji
Wykonanie:
-Wodę zagotować z masłem i szczyptą soli.
-Do gotującej się wody wsypać mąkę i przy pomocy drewnianej łyżki ucierać, aż powstanie gęste, lśniące ciasto ,które powinno odchodzić od ścianek naczynia.
-Odstawić do ostudzenia.
-Do zimnego ciasta dodawać stopniowo po jednym jajku /odczekać ,aż ciasto połączy się z każdym jajkiem/ cały czas miksując lub ucierać przy pomocy drewnianej łyżki.
-Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na b l aszkę małe kopczyki pozostawiając między nimi odstępy /ptysie rosną/.
-Piec ok.30 minut w temp. ok.190 -200 st.C. / Długość pieczenia ptysi zależy od ich wielkości/.
-W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Ptysie powinny być lekko rumiane i podsuszone.
-Ostudzone ptysie przekroić na pół
-Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody /2-3 łyżki/ i przestudzić.
-Truskawki drobniutko pokroić i połączyć z cukrem.
-Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać truskawki i tężejącą galaretkę.
-Masę schłodzić , przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziać ptysie.
-Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/06/mini-ptysie-z-truskawkowa-smietanka.html