Wykonanie

Chrupiące ,delikatne ciasto i lekki , puszysty krem
truskawkowy z kawałkami
owoców to
słodycz, której nie potrafię się oprzeć.........Mini ptysie z
truskawkową śmietanką to doskonały deser na letnie dni.Ptysie można upiec wcześniej, a nadziewać bezpośrednio przed podaniem.Na nadzienie można wykorzystać
śmietanę, krem budyniowy lub pianę z
białek.U mnie nadzienie
śmietankowe.

Składniki: /ok.30 szt/100 g
masła
250 ml
wody150g
mąki pszennej4
jajkaszczypta
soliNa nadzienie:400 ml
śmietany kremówki2 łyżki
cukru pudru z
wanilią2 pełne łyżki
galaretki truskawkowejok. 100 gr
truskawekoraz :
polewa czekoladowa lub
cukier puder i
truskawki do dekoracjiWykonanie:

-
Wodę zagotować z
masłem i szczyptą
soli.-Do gotującej się
wody wsypać
mąkę i przy pomocy drewnianej łyżki ucierać, aż powstanie gęste, lśniące ciasto ,które powinno odchodzić od ścianek naczynia.-Odstawić do ostudzenia.-Do zimnego ciasta dodawać stopniowo po jednym
jajku /odczekać ,aż ciasto połączy się z każdym jajkiem/ cały czas miksując lub ucierać przy pomocy drewnianej łyżki.-Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na b l aszkę małe kopczyki pozostawiając
między nimi odstępy /ptysie rosną/.-Piec ok.30 minut w temp. ok.190 -200 st.C. / Długość pieczenia ptysi zależy od ich wielkości/.-W trakcie pieczenia nie należy otwierać piekarnika. Ptysie powinny być lekko rumiane i podsuszone.-Ostudzone ptysie przekroić na pół-
Galaretkę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
wody /2-3 łyżki/ i przestudzić.-
Truskawki drobniutko pokroić i połączyć z
cukrem.-
Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać
truskawki i tężejącą
galaretkę.-Masę schłodzić , przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziać ptysie.-Przed podaniem posypać
cukrem pudrem lub polać
polewą czekoladową.
