ßßß Cookit - przepis na Faworki V

Faworki V

nazwa

Wykonanie

Do przygotowania tych faworków p otrzebujemy niewiele składników, kilkanaście minut na wyrobienie oraz pokrojenie ciasta i kolejne kilkanascie minut na smażenie .
Efekt: ...............dwa kopiate talelrze kruchutkich, delikatnych chruścików.
Karnawał w pełni , a faworki /chruściki / najbardziej smakują o tej właśnie porze roku.
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
3 żółtka
ok. 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
1 łyżka spirytusu/lub octu/
szczypta soli
tłuszcz do głębokiego smażenia /ok.500 g :smalec lub olej/
cukier puder/ do posypania
Wykonanie:
-Z podanych składników zagnieść ciasto takie twarde jak na makaron.
-Przy pomocy wałka ciasto mocno wybić powtarzając czynność spłaszczania, składania i wybijania kilkakrotnie, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.
-Ciasto przykryć ściereczką lub owinąć folią i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. -Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko / partiami/ i pokroić na paski 10/3 cm /można mniejsze/.
-Na środku zrobić krótkie nacięcie i przewinąć jeden koniec tak, by aby utworzył się węzeł.
-Smażyć z obu stron na głębokim , gorącym tłuszczu /na jasnozłoty kolor/.
Usmażone faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu /na ręczniku papierowym/ , przełożyć na półmisek i posypać cukrem pudrem.
zapraszam również na :
faworki I po włosku
faworki II na piwie
proste faworki I II
faworki IV z piekarnika
kolorowy chruścik
czekoladowe wiatraczki
faworki z bitą śmietaną i czekoladą
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2014/01/faworki-ii.html