Wykonanie

Do przygotowania tych
faworków p otrzebujemy niewiele składników, kilkanaście minut na wyrobienie oraz pokrojenie ciasta i kolejne kilkanascie minut na smażenie .Efekt: ...............dwa kopiate talelrze kruchutkich, delikatnych chruścików.Karnawał w pełni , a
faworki /chruściki / najbardziej smakują o tej właśnie
porze roku.Składniki:1 szklanka
mąki pszennej3
żółtkaok. 3 łyżki kwaśnej, gęstej
śmietany1 łyżka spirytusu/lub octu/szczypta
solitłuszcz do głębokiego smażenia /ok.500 g :
smalec lub olej/
cukier puder/ do posypaniaWykonanie:-Z podanych składników zagnieść ciasto takie twarde jak na
makaron.-Przy pomocy wałka ciasto mocno wybić powtarzając czynność spłaszczania, składania i wybijania kilkakrotnie, aż zaczną się tworzyć pęcherzyki powietrza.-Ciasto przykryć ściereczką lub owinąć folią i odstawić w chłodne miejsce mniej więcej na godzinę. -Po tym czasie ciasto rozwałkować cieniutko / partiami/ i pokroić na paski 10/3 cm /można mniejsze/.-Na środku zrobić krótkie nacięcie i przewinąć jeden koniec tak, by aby utworzył się węzeł.-Smażyć z obu stron na głębokim , gorącym tłuszczu /na jasnozłoty kolor/.Usmażone
faworki odsączyć z nadmiaru tłuszczu /na ręczniku papierowym/ , przełożyć na półmisek i posypać
cukrem pudrem.


zapraszam również na :
faworki I po włosku
faworki II na
piwieproste
faworki I II
faworki IV z piekarnikakolorowy chruścik
czekoladowe wiatraczki
faworki z
bitą śmietaną i
czekoladą