Wykonanie
Przygotowywanie
faworków w moim rodzinnym domu, to zawsze była misja dla całej rodziny. To jeden z tych przepisów, w które zaangażowana jest cała rodzina: tata wyrabiał ciasto i "okładał" je wałkiem, ja z siostrą wywijałyśmy
ciastka przekładając je w charakterystyczny sposób przez naciętą dziurkę, a mama smażyła. Mogliśmy raz do roku otwierać małą
faworkową manufakturę. Przez lata przygotowywaliśmy
faworki według tej jednej receptury, dlatego jest ona sprawdzona, a
faworki wychodzą chrupiące i na prawdę najsmaczniejsze.Nasz przepis na najlepsze
faworki pochodzi z książki "Ciasta,
ciastka i
ciasteczka"
Jana Czernikowskiego. Receptur na chrusty w tej książce jest chyba z tuzin, ale ten jest najlepszy i sprawdzony. Sekret dobrych
faworków polega na tym, żeby dobrze wybić ciasto - dzięki
czemu przy smażeniu powinno pojawić się dużo "bąbli", a same
ciastka wyjdą delikatne i chrupiące. Należy pamiętać o odsączaniu
faworków na ręczniku papierowym, przed posypaniem ich
cukrem pudrem.Przy smażeniu ważne jest utrzymywanie odpowiedniej temperatury - ta nie może być za wysoka. Żeby ją obniżyć trzeba obrać
ziemniaka, przekroić go (może być w ćwiartki) i wrzucić do tłuszczu. Książka zaleca smażenie na
smalcu, jednakże
smalec jest niewegetariański i ja polecam smażyć na
oleju rzepakowym dobrej jakości. Dobrze jest smażyć w głębokiej patelni, więcej
faworków się tam
mieści i łatwiej jest kontrolować ich smażenie.
Składniki:500 g
mąki pszennej,30 g
cukru,2 łyżki
masła,6
żółtek,100-200 ml
śmietany,2 kieliszki
spirytusu,duża szczypta
soli,1
ziemniak obrany i pokrojony w ćwiartkę,1 l
oleju rzepakowego do smażenia,
cukier puder waniliowy do posypania.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito i posiekać z tłuszczem, dodać
żółtka,
cukier, szczyptę
soli,
spirytus i tyle
śmietany, aby cisto było twarde (jak na
makaron).Ciasto dobrze wyrobić ręcznie, a następnie wybijać wałkiem do momentu, aż zaczną pojawiać się pęcherze.Ciasto przykryć ścierką i wstawić do lodówki na 1 godzinę.Odkrajać po kawałku i rozwałkowywać na grubość kartki papieru.Przy użyciu noża lub radełka wykrawać paski szerokości ok. 2-3 cm i długości około 10-15 cm (według upodobań). Po środku każdego
faworka nacinać i przekładać jeden z końców i przeciągać formując
ciastko.W głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz. Wrzucić jedną ćwiartkę
ziemniaka, w celu ustabilizowania temperatury smażenia i wrzucać
faworki. Smażyć na złoty kolor, odławiać patyczkiem lub widelcem.Usmażone
faworki przekładać na ręcznik papierowy i osączać z tłuszczu.Na koniec posypać
waniliowym cukrem pudrem i zajadać ze smakiem.Smacznego!
Spodobał Ci się przepis? Zagłosuj na Pełną Lodówkę!