Wykonanie

Proste i smaczne
mięsne danie obiadowe.Tradycyjne
schabowe zamieniłam na
bitki w aromatycznym sosie
cebulowym.Jako dodatek proponuję chrupiace plastry
ziemniaków z piekarnika i ugotowaną
cykorięz
oliwą i prażonymi
płatkami migdałowymi.
Cykorię może swietnie zastąpić inne warzywo gotowane np.
szpinak.........

Składniki:/3 porcje/plastry
schabu b/kości3sztuki
przyprawa jarzynka0 , 5łyżeczki
papryka słodka0 , 5łyżeczki
mąka2łyżeczki
ziele angielskie2kulki
wino czerwone wytrawne0 , 5szklanki
cebula czerwona2sztuki
oliwa z oliwek2łyżki
sól i
pieprzdo smakudodatki:
cykoria gotowanaok.400g
ziemniaki z piekarnikaok.400gWykonanie:

Umyty ,osuszony
schab lekko rozbić.
Cebule pokroić w cienkie plastry.
Mięso oprószyć
przyprawą,
paprykę i
pieprzem.Obtoczyć w
mące.Na rozgrzaną
oliwę kłaść plastry
mięsa.Smażyć z obu stron na rumiano.Podsmażone
mięso obłożyć krążkami
cebuli.Wymieszać i smażyć razem kilka minut na małym ogniu.Oprószyć
solą, wrzucić ziele.Wlać
wino, zwiększyć ogień i gotować do odparowania
alkoholu.Zmniejszyć ogień i dusić całość do zgęstnienia sosu.W międzyczasie wstawić obgotowane , przyprawione
ziemniaki do piekarnika.Upieczone
mięso przełożyć na talerze, obłożyć
cebulą i podawać z
ziemniakami oraz gotowaną
cykorią lub
szpinakiem.



Sos wraz z
cebulą można zmiksować. Otrzymamy w ten sposób gęsty mus
cebulowy, którego gęstość należy uregulować w/g własnych upodobań.Świetnym dodatkiem do bitek jest również ugotowany
szpinak z dodatkiem pikantnej papryczki i
czosnku.