Wykonanie
schiacciata con uva’

By stworzyć ten toskański smakołyk wystarczy trochę
chlebowego ciasta , odrobina
cukru ,
oliwy z oliwek i ciemne , drobne
winogrona.
Winogrona są w tym wypieku najważniejsze i to one nadają mu niesamowitego smaku i aromatu.Ciasto to wypieka się raz w roku w czasie zbioru dojrzewających w słońcu
winogron , pełnych
słodyczy i cudownego smaku. Kiedyś była to tradycja kuchni ubogich, a dziś ten cudowny wypiek należy do smakołyków.Jest to moje drugie już podejście do tego ciasta / ZOBACZ / i z pewnością w przyszłym roku będzie powtórka, bo kto raz spróbuje tego połączenia smaków ...........będzie do niego powracał.Składniki:

400 g
mąki pszennej /300 g pszenna manitoba, 100 g pszenna razowa/15 g świeżych
drożdży200-220 g
wody5-6 łyżek
oliwy z oliwek3-4 łyżki
cukru1/2 łyżeczki
soli800 g czarnych
winogron /fragolina /gałązka świeżego
rozmarynulampka
czerwonego winaWykonanie:-
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości
wody.-
Mąkę przesypać do miski , zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone
drożdże, kilka listków posiekanego
rozmarynu,
oliwę / 3 łyżki/ i dolewać stopniowo
wodę w takiej ilości , by wyrabiając uzyskać gładkie, sprężyste ciasto.-Uformować kulę , przełożyć ciasto do miski , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.1 godziny/.-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat, podzielić na dwie części.-Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i uformować dwa prostokątne placki.-Jedną część ułożyć w foremce , obłożyć
winogronami /ok.500 g/ , skropić łyżką
oliwy , posypać 2 łyżkami
cukru.-Przykryć drugą częścią ciasta, skleić brzegi.-Na wierzchu ułożyć pozostałe
winogrona,posypać
cukrem , lekko docisnąć, skropić
oliwą /ok.1 łyżka/.-Ciasto odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.

-Piekarnik nagrzać do 190 st.C , wstawić blaszkę.-Po upływie ok. 20 minut ciasto wysunąć z piekarnika, skropić
winem.-Piec następne 15- 20 minut.-Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.-Ciasto lekko przestudzić i pokroić na porcje.







