ßßß
400 g mąki pszennej /300 g pszenna manitoba, 100 g pszenna razowa/15 g świeżych drożdży200-220 g wody5-6 łyżek oliwy z oliwek3-4 łyżki cukru1/2 łyżeczki soli800 g czarnych winogron /fragolina /gałązka świeżego rozmarynulampka czerwonego winaWykonanie:-Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody.-Mąkę przesypać do miski , zrobić wgłębienie, wlać rozpuszczone drożdże, kilka listków posiekanego rozmarynu, oliwę / 3 łyżki/ i dolewać stopniowo wodę w takiej ilości , by wyrabiając uzyskać gładkie, sprężyste ciasto.-Uformować kulę , przełożyć ciasto do miski , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia /ok.1 godziny/.-Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na lekko omączony blat, podzielić na dwie części.-Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i uformować dwa prostokątne placki.-Jedną część ułożyć w foremce , obłożyć winogronami /ok.500 g/ , skropić łyżką oliwy , posypać 2 łyżkami cukru.-Przykryć drugą częścią ciasta, skleić brzegi.-Na wierzchu ułożyć pozostałe winogrona,posypać cukrem , lekko docisnąć, skropić oliwą /ok.1 łyżka/.-Ciasto odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia.
-Piekarnik nagrzać do 190 st.C , wstawić blaszkę.-Po upływie ok. 20 minut ciasto wysunąć z piekarnika, skropić winem.-Piec następne 15- 20 minut.-Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.-Ciasto lekko przestudzić i pokroić na porcje.