Wykonanie

Jest to rodzaj
drożdżowego ciasta z
winogronami bardzo popularnego w całej Italii, choć pochodzi z Florencji i jej okolic. To bardzo proste toskańskie ciasto
chlebowe , nazywane również: scchiacciatina all,uva lub ciacia con uva, piecze się przeważnie w okresie zbioru
winogron.


Ten "
chleb dla ubogich" był kiedyś podstawowym posiłkiem dla rolników w okresie zbiorów, a dziś to pyszne ciasto jest doskonałym urozmaiceniem jesiennego menu i pewnego rodzaju delicją.Najlepsze do tego rodzaju wypieku są niewielkie, czarne, aromatyczne
winogrona o słodkim,
truskawkowym smaku tzw. fragoline . Focaccie z
winogronami można przygotować w wersji słodkiej lub typowo chlebowej bez dodatku
cukru.Moje ciasto nie jest słodkie/ choć dodałam odrobinę cukru/, ale pieczone
winogrona dodają mu niesamowitego aromatu i naturalnej
słodyczy. Jest pyszne i warto je spróbować również wykorzystując inne gatunki dojrzałych
winogron przeznaczonych do wyrobu
wina.Składniki:

/na foremkę o rozmiarach 30 na 40 cm , ja użyłam okrągłej/Składniki:500 g
mąki pszennej12 g świeżych
drożdży270 ml
wody2 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukruoraz:600-800 g
winogron100 g
cukru2 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:

Przygotować
owoce.
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości
wody, dodać
cukier i pozostawić na kilka minut. Podrośnięte
drożdże dodać do
mąki, wlać pozostałą ilość
wody i dokładnie wymieszać. Dodać
sól i 2 łyżki
oliwy z oliwek. Wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a trwa to od 1 do 3 godz. / wszystko zależy od temperatury pomieszczenia/. Pojemnik z
ciastem można wstawić do piekarnika i zaświecić tylko światełko. W ten sposób moje ciasto urosło szybko i mogłam przystąpić do kolejnych czynności. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na kształt foremki/ ja użyłam okrągłej/. Na dno formy wyłożyć jedną część ciasta , ułożyć połowę
winogron, posypać częścią
cukru i skropić
oliwą.
Winogrona przykryć drugą częścią ciasta. Ułożyć na wierzchu pozostałe
winogrona. Posypać całość resztą
cukru, skropić
oliwą i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st . Ciasto piec ok.40 min.

Moje ciasto musiałam spróbować kiedy było jeszcze ciepłe /pycha/, ale zimne jest jeszcze smaczniejsza.. Żródło przepisu:Giallozafferano it