ßßß Cookit - przepis na Jesienna focaccia - Focaccia d'autunno

Jesienna focaccia - Focaccia d'autunno

nazwa

Wykonanie

Jest to rodzaj drożdżowego ciasta z winogronami bardzo popularnego w całej Italii, choć pochodzi z Florencji i jej okolic. To bardzo proste toskańskie ciasto chlebowe , nazywane również: scchiacciatina all,uva lub ciacia con uva, piecze się przeważnie w okresie zbioru winogron.
Ten "chleb dla ubogich" był kiedyś podstawowym posiłkiem dla rolników w okresie zbiorów, a dziś to pyszne ciasto jest doskonałym urozmaiceniem jesiennego menu i pewnego rodzaju delicją.
Najlepsze do tego rodzaju wypieku są niewielkie, czarne, aromatyczne winogrona o słodkim,truskawkowym smaku tzw. fragoline . Focaccie z winogronami można przygotować w wersji słodkiej lub typowo chlebowej bez dodatku cukru.
Moje ciasto nie jest słodkie/ choć dodałam odrobinę cukru/, ale pieczone winogrona dodają mu niesamowitego aromatu i naturalnej słodyczy. Jest pyszne i warto je spróbować również wykorzystując inne gatunki dojrzałych winogron przeznaczonych do wyrobu wina.
Składniki:
/na foremkę o rozmiarach 30 na 40 cm , ja użyłam okrągłej/
Składniki:
500 g mąki pszennej
12 g świeżych drożdży
270 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
oraz:
600-800 g winogron
100 g cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Przygotować owoce. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać cukier i pozostawić na kilka minut. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, wlać pozostałą ilość wody i dokładnie wymieszać. Dodać sól i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a trwa to od 1 do 3 godz. / wszystko zależy od temperatury pomieszczenia/. Pojemnik z ciastem można wstawić do piekarnika i zaświecić tylko światełko. W ten sposób moje ciasto urosło szybko i mogłam przystąpić do kolejnych czynności. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na kształt foremki/ ja użyłam okrągłej/. Na dno formy wyłożyć jedną część ciasta , ułożyć połowę winogron, posypać częścią cukru i skropić oliwą. Winogrona przykryć drugą częścią ciasta. Ułożyć na wierzchu pozostałe winogrona. Posypać całość resztą cukru, skropić oliwą i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st . Ciasto piec ok.40 min.
Moje ciasto musiałam spróbować kiedy było jeszcze ciepłe /pycha/, ale zimne jest jeszcze smaczniejsza.
. Żródło przepisu:Giallozafferano it
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2011/10/jesienna-focaccia-focaccia-dautunno.html