ßßß
Jest to rodzaj drożdżowego ciasta z winogronami bardzo popularnego w całej Italii, choć pochodzi z Florencji i jej okolic. To bardzo proste toskańskie ciasto chlebowe , nazywane również: scchiacciatina all,uva lub ciacia con uva, piecze się przeważnie w okresie zbioru winogron.
/na foremkę o rozmiarach 30 na 40 cm , ja użyłam okrągłej/Składniki:500 g mąki pszennej12 g świeżych drożdży270 ml wody2 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1 łyżeczka cukruoraz:600-800 g winogron100 g cukru2 łyżki oliwy z oliwekWykonanie:
Przygotować owoce. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody, dodać cukier i pozostawić na kilka minut. Podrośnięte drożdże dodać do mąki, wlać pozostałą ilość wody i dokładnie wymieszać. Dodać sól i 2 łyżki oliwy z oliwek. Wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykryć folią i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podwoić swoją objętość, a trwa to od 1 do 3 godz. / wszystko zależy od temperatury pomieszczenia/. Pojemnik z ciastem można wstawić do piekarnika i zaświecić tylko światełko. W ten sposób moje ciasto urosło szybko i mogłam przystąpić do kolejnych czynności. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować na kształt foremki/ ja użyłam okrągłej/. Na dno formy wyłożyć jedną część ciasta , ułożyć połowę winogron, posypać częścią cukru i skropić oliwą. Winogrona przykryć drugą częścią ciasta. Ułożyć na wierzchu pozostałe winogrona. Posypać całość resztą cukru, skropić oliwą i pozostawić do wyrośnięcia na ok.40 min. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st . Ciasto piec ok.40 min.
Moje ciasto musiałam spróbować kiedy było jeszcze ciepłe /pycha/, ale zimne jest jeszcze smaczniejsza.. Żródło przepisu:Giallozafferano it