Wykonanie

Odrobina
słonecznych kolorów w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny,bo za za oknem wciąż szaro i ponuro.

Kruchutkie
ciateczka z dodatkiem
kaszki kukurydzianej to moje ostatnie odkrycie w poszukiwaniu zdrowych ,dietetycznych
słodyczy. Wybór padł właśnie na te
ciastka , ponieważ chciałam wykorzystać końcówkę
kaszy kukurydzianej .

Przepis na ciasto znalazłam w książce / mój ostatni nabytek/ "Golosi di salute" , w której znany włoski cukiernik Luca Monterisno umieścił wiele swoich wspaniałych/ jak zwykle/ przepisów ,ale tym razem na zdrowsze niż zazwyczaj ciasta i desery. Jedyna zmianą, której dokonałam jest dodatek
wanilii i
skórki cytrynowej.Składniki:/na jedną blaszkę/

125 g
mąki ryżowej90 g żółtej
mąki kukurydzianej /lub bardzo drobnej kaszki/100 g
masła70 g
cukru pudru½ łyżeczki
proszku do pieczenia2-3
żółtka1 łyżeczka
cukru waniliowegoskórka starta z
cytrynyoraz
cukier puder do posypania
konfitura do nadziewaniaWykonanie:

-Miękkie
masło utrzeć z
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym.-Dodać
skórkę z cytryny i obie
mąki zmieszane z
proszkiem do pieczenia.-Wyrobić ciasto.-Utworzoną kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.-Schłodzone ciasto rozwałkować używając folii spożywczej i wykrawać różnego kształtu
ciasteczka. --Można uformować małe kulki , lekko spłaszczyć tworząc na środku dziurkę /na nadzienie/.-
Ciastka piec ok.15 min w piekarniku nagrzanym do 170-180 st.C.

Przestudzone
ciastka posypać
cukrem pudrem ,a te, które mają dziurke ozdobićulubiona
konfiturą.
