ßßß
Odrobina słonecznych kolorów w pierwszy dzień kalendarzowej wiosny,bo za za oknem wciąż szaro i ponuro.
Kruchutkie ciateczka z dodatkiem kaszki kukurydzianej to moje ostatnie odkrycie w poszukiwaniu zdrowych ,dietetycznych słodyczy. Wybór padł właśnie na te ciastka , ponieważ chciałam wykorzystać końcówkę kaszy kukurydzianej .
125 g mąki ryżowej90 g żółtej mąki kukurydzianej /lub bardzo drobnej kaszki/100 g masła70 g cukru pudru½ łyżeczki proszku do pieczenia2-3 żółtka1 łyżeczka cukru waniliowegoskórka starta z cytrynyorazcukier puder do posypaniakonfitura do nadziewaniaWykonanie:
-Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.-Dodać skórkę z cytryny i obie mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia.-Wyrobić ciasto.-Utworzoną kulkę ciasta zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.-Schłodzone ciasto rozwałkować używając folii spożywczej i wykrawać różnego kształtu ciasteczka. --Można uformować małe kulki , lekko spłaszczyć tworząc na środku dziurkę /na nadzienie/.-Ciastka piec ok.15 min w piekarniku nagrzanym do 170-180 st.C.
Przestudzone ciastka posypać cukrem pudrem ,a te, które mają dziurke ozdobićulubiona konfiturą.