Wykonanie

Smaczne, aromatyczne ciasto z
bananami,
migdałami i świeżymi
morelami.Na podwieczorek przy
kawie lub herbacie, a może na śniadanie ze szklanką
mleka lub ulubionym
jogurtem....Ciasto
bananowe piekę /jak chyba większość z nas / , kiedy nie wiadomo, co zrobić z szybko dojrzewającymi
bananami.Ciasto niezwykle proste, ale jednocześnie smaczne i cudownie pachnące tymi
owocami.Piekę je bardzo często , ale różnorodne dodatki sprawiają, że zawsze smakuje trochę inaczej.S kładniki: /na foremkę keksową 10 /26 cm/

225 g
mąki pszennej razowej120 g miękkiego
masła70 g
cukru trzcinowego2 duże, dojrzałe
banany80 g obranych
migdałów1
jajo1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
aromatu waniliowego1/4 łyżeczki
soliszczypta świeżo startej
gałki muszkatołowej4 szt świeżych
moreliWykonanie:Rozgrzać piekarnik do temp.180 st.C.Wymieszać w misce
mąkę z
proszkiem do pieczenia, dodać
sól,
gałkę muszkatołową.
Migdały drobno posiekać,
morele pokroić w kostkę.Obrać
banany , pokroić w plastry , a następnie zgnieść widelcem , dodać
aromat waniliowy.Miękkie
masło utrzeć z
cukrem na pulchną masę, dodając pod koniec roztrzepane
jajko.Do utartej masy dodać
mąkę, zgniecione
banany i
migdały.Starannie wymieszać drewnianą łyżką i dodać pokrojone
morele.Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia /lub dokładnie wysmarować tłuszczem/ i wypełnić przygotowanym
ciastem.Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec ok.45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i przestudzić.



Ciasto zawinięte w papier doskonale przechowuje się w chłodnym miejscu nawet kilka dni.