ßßß Cookit - przepis na Ciasto bananowo-migdałowe z morelami

Ciasto bananowo-migdałowe z morelami

nazwa

Wykonanie

Smaczne, aromatyczne ciasto z bananami, migdałami i świeżymi morelami.
Na podwieczorek przy kawie lub herbacie, a może na śniadanie ze szklanką mleka lub ulubionym jogurtem....
Ciasto bananowe piekę /jak chyba większość z nas / , kiedy nie wiadomo, co zrobić z szybko dojrzewającymi bananami.
Ciasto niezwykle proste, ale jednocześnie smaczne i cudownie pachnące tymi owocami.
Piekę je bardzo często , ale różnorodne dodatki sprawiają, że zawsze smakuje trochę inaczej.
S kładniki: /na foremkę keksową 10 /26 cm/
225 g mąki pszennej razowej
120 g miękkiego masła
70 g cukru trzcinowego
2 duże, dojrzałe banany
80 g obranych migdałów
1 jajo
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
1/4 łyżeczki soli
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
4 szt świeżych moreli
Wykonanie:
Rozgrzać piekarnik do temp.180 st.C.
Wymieszać w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać sól, gałkę muszkatołową.
Migdały drobno posiekać, morele pokroić w kostkę.
Obrać banany , pokroić w plastry , a następnie zgnieść widelcem , dodać aromat waniliowy.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodając pod koniec roztrzepane jajko.
Do utartej masy dodać mąkę, zgniecione banany i migdały.
Starannie wymieszać drewnianą łyżką i dodać pokrojone morele.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia /lub dokładnie wysmarować tłuszczem/ i wypełnić przygotowanym ciastem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok.45 minut. Upieczone ciasto wyjąć z foremki i przestudzić.
Ciasto zawinięte w papier doskonale przechowuje się w chłodnym miejscu nawet kilka dni.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2012/09/ciasto-bananowo-migdaowe-z-morelami.html