Wykonanie

Proste, klasyczne włoskie danie -
koper włoski zapiekany ze
śmietaną i
parmezanem.Własnie dania proste bardzo często są nie tylko smaczne, ale równocześnie prezentują się elegancko na naszych stołach.
Koper włoski zapiekany to doskonały dodatek do obiadu,ale również samodzielne danie.Jeśli nie wiem, co zrobić z zapasem tego warzywa zapiekanka jest najlepszym rozwiązaniem. Oczywiście
koper włoski /finocchio/najbardziej smakuje mi na surowo. Jest chrupiący soczysty i bardzo delikatny w smaku ,a w sałatkach sprawdza się doskonale.Składniki: / 2 porcje/2 -3 szt
kopru włoskiego /średniej wielkości/1 szklanka
śmietany kremówki2 łyżki
startego sera parmezan/do sosu/2 łyżki
masłasól i
pieprz o smaku2 łyżki
sera do posypaniaWykonanie:Warzywa dokładnie umyć, usunąć łodygę i zgrubiałe liście, pokroić na ćwiartki lub ósemki.
Koper włożyć do osolonej gotującej się
wody i gotować ok.10 min. Rozgrzać piekarnik do temp 180- 190 st .
Śmietanę wymieszać z połową
sera, doprawić
solą i
pieprzem i połączyć z warzywami. Naczynie żaroodporne posmarować
masłem, przełożyć do niego warzywa w
śmietanie .Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika na około 20 min. Zdjąć folię, posypać pozostałym
parmezanem i zapiekać jeszcze ok.10 min.Czas zapiekania warzywa można regulować w zależności od tego,czy
koper ma być bardzo miękki,czy tylko delikatnie zapieczony. Warzywa powinny być ładnie przyrumienione .Przed podaniem posypać suszonym koperkiem/świeży mile widziany/
Koper włoski doskonale zapieka się również pod beszamelem.Przed zapiekaniem można go lekko poddusić na
maśle z dodatkiem niewielkiej ilości
wody, włożyć do naczynia , zalać sosem i zapiekać do miękkości .Do zapiekania
kopru przygotowuję delikatny
sos beszamelowy /sposób przygotowania/ zobacz /

Składniki na lekki
sos beszamelowy:40g
masła40 g
mąki200 g
bulionu warzywnego lub
mlekagałka muszkatołowa do smaku
sólpieprz do smaku