Wykonanie
Migdały to jedne z najsmaczniejszych
bakalii, to bogactwo zdrowych składników,łatwo przyswajanego
białka i wapnia, to istna bomba witaminowa.Można je bezpośrednio chrupać, uzupełniając naszą codzienną dietę w drogocenne składniki , a można wykorzystać na wiele sposobów w naszej kuchni.
Migdały są najzdrowsze surowe, ponieważ przy obróbce termicznej
tracą większość swoich drogocennych właściwości.Ale pijmy
mleko migdałowe, jedzmy
migdały surowe dla zdrowia,a w postaci wypieków dla rozkoszy podniebienia.


Składniki :

250 g blanszowanych
migdałów100 g
cukrucukier wanilinowy /do smaku/50 g
mączki ryżowej2
białkaewentualnie
mąka migdałowa do podsypaniatabliczka
białej czekoladymigdały do posypania
ciasteczek i do ozdobyWykonanie:
Migdały dokładnie zmielić i połączyć z mączką
ryżową.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo
cukier zmieszany z
cukrem wanilinowym.Do gęstej piany dodać
migdały z mączką i dokładnie wymieszać.Powstała masa jest dość zwarta, ale klejąca .Udało mi się rozwałkować przy pomocy folii część ciasta/podsypując dodatkowo mączką migdałową/ i wykroić foremką kilka
ciasteczek.Z pozostałej części uformowałam małe kulki spłaszczając je bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Część
ciastek posypałam drobno pokrojonymi
migdałami.
Ciasteczka pieczemy w nagrzanym piekarniku/180 st/do uzyskania rumianego koloru /ok.12-15 min/.Gorące
ciasteczka są bardzo delikatne,dlatego należy je zdejmować z blachy po przestudzeniu.Wystudzone
ciastka , udekorowałam roztopioną
białą czekoladą,a na środku dodatkowo ułożyłam
migdały.