Wykonanie
Ciasteczka - małe z
cukrem i do tego domowej roboty - kto ich nie lubi? Moje dzieci bardzo je lubią, czy są to kruche, czy
drożdżowe, czy też pierniczki. Wszystkie znikają co do jednego :)W kuchni mam dwóch Pomocników, którzy dosypują
mąki, zagniatają, wałkują i wycinają różne kształty. Co ja bym bez nich zrobiła? Sami popatrzcie co zrobili swoimi małymi rączkami.
SKŁADNIKI1 szklanka
cukru2
jajka2,5 szklanki
mąki +
mąką do zagniatania1 szklanka
mleka20g
amoniaku1 torebka
cukru wanilinowego2 łyżki stopionego
masłazanim włożymy do piekarnika1
białko do posmarowania
ciastekmigdały lub
cukier do posypaniaJAK TO ZROBIĆDo
mleka wsypujemy przesiany
amoniak i lekko podgrzewamy.
Cukier ucieramy z
jajkami, dodajemy
cukier wanilinowy,
mleko z
amoniakiem, przesianą
mąkę i na koniec wlewamy stopione
masło.Ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy dosypując tyle
mąki, aby dało się wałkować. Dokładnie wyrabiamy i wałkujemy na grubość 4-5mm. Wykrawamy różne wzory.
Ciasteczka smarujemy rozbełtanym
białkiem i posypujemy
cukrem lub pokruszonymi
migdałami.Pieczemy w temperaturze 160 stopni ok. 7-10minut, na złoty kolor.