Wykonanie
Składniki20 sztuk3
białka jaj2 łyżki miałkiego
cukru do wypieków1 i 1/4 szklanki
cukru pudru1 szklanka drobno zmielonych
migdałów (
mąki migdałowej)Krem:200 g
białej czekolady2 łyżki kwaśnej
śmietany 18%PrzygotowanieUbić
białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać miałki
cukier cały czas ubijając. Gdy piana jest już bardzo sztywna, dodać zmielone
migdały uprzednio wymieszane z
cukrem pudrem. Delikatnie wymieszać łyżką aż składniki dobrze się połączą, uważając aby piana nie zmniejszyła swojej objętości.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać po łyżeczce masy w odległości około 3 cm od siebie. Odczekać 10 minut i włożyć do nagrzanego do 160 stopni C piekarnika. Piec przez ok. 12 minut, aż
makaroniki będą chrupiące z zewnątrz i mikkie w środku. Wyjąć z piekarnika i pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia.Krem:
czekoladę połamać na kostki, drobno posiekać i roztopić w kąpieli
wodnej razem ze
śmietaną.
Makaroniki przekładać masą i składać po dwie sztuki.
