ßßß Cookit - przepis na Chrupiąca sałatka ziemniaczana

Chrupiąca sałatka ziemniaczana

nazwa

Wykonanie

Ta sałatka to dar boży w upalne dni. Można ją jeść jako samodzielne danie, choć ja często robię ją po prostu na obiad jako dodatek do mięsa (np. z patelni grillowej). Sałatka jest sycąca, lekko pikantna i chrupiąca.
Lista zakupów:
1 kg ziemniaków
1 szklanka marynowanych małych cebulek
4-5 dużych korniszonów
1/2 pęczka szczypiorku
6 łyżek posiekanego koperku
dressing:
łyżeczka soku z cytryny
szczypta cukru pudru
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 ząbek czosnku
6 łyżek oleju lnianego (lub innego)
Ziemniaki ugotować. Wystudzić i pokroić w niedużą kostkę. Szczypiorek posiekać. Ogórki pokroić w cienkie plasterki lub kostkę. Do salaterki wrzucić ziemniaki, ogórki, szczypiorek i cebulki.
Przygotować dressing: do małego słoiczka wlać sok z cytryny, dodać cukier i musztardę. Zakręcić słoiczek i wytrzepać zawartość. Dolać olej lniany, dodać wyciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek. Ponownie zakręcić słoiczek i trzepać, aż wszystkie składniki się połączą.
Dressingiem polać sałatkę. Wymieszać. Schłodzić w lodówce przez godzinę, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/08/Chrupiaca-salatka-ziemniaczana.html