ßßß
Upały nie nastrajają do pieczenia. Przy piekarniku chyba umarłabym żywcem, choć nie powiem, miałam w planach pieczenie. Będę chyba musiała to przełożyć na inny dzień. Tymczasem zmieniając plany zrobiłam torcik na zimno. Jogurtowa cytrynowa pianka, słodkie winogrona i galaretka z białego wina. Przepyszne trio świetnie się sprawdzi w upalne dni.Do nasączenia biszkopów i zrobienia winnej pianki użyłam białego półwytrawnego wina CELEBRO FRANCE. Świetnie skomponowało się z cytryną i winogronami. Polecam Wam wina CELEBRO nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również dlatego, że butelki są fajnie i czytelnie opisane. Na każdej znajdziemy symbole opisujące z jakimi daniami najlepiej smakują, co dla takiego laika w dziedzinie win jak ja, jest bardzo przydatne.Zachęcam do odwiedzenia strony Celebro na facebooku, tutaj; www.facebook.com/KlubCelebroSkładniki: na spód:opakowanie biszkoptów2 łyżki rumu1/3 szklanki wina Celebro France (białe półwytrawne01 kopiasta łyżeczka cukru pudruRum, wino i cukier puder wymieszać. Biszkopty nasączać tak przygotowanym ponczem i układać na dnie tortownicy o średnicy 21 cm. na piankę:700 g jogurtu naturalnego3 łyżki cukru pudru1 łyżeczka skórki otartej z cytryny4-5 łyżeczek żelatyny200 g jasnych winogron200 g ciemnych winogronŻelatynę zalać 1/4 szlanki wrzątku, rozmieszać do dokładnego rozpuszczenia. Jogurt zmiksować z cukrem pudrem i skórką z cytryny. Dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. Kiedy masa zacznie tężeć wylać ją na biszkopty i ułożyć winogrona. Odstawić do stężęnia. na galaretkę:1/2 szklanki wina Celebro France (białe półwytrawne)1/2 szklanki wrzątku2 łyżeczki żelatynyłyżka soku z cytryny 2 łyżeczki cukru150 g mieszanych winogronCukier rozpuścić we wrzątku. Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Dodać wino. Na zastygłej piance ułożyć winogrona i wylać tężejącą winną galaretkę. Odstawić do zastygnięcia.
(wpis sponsorowany)