Wykonanie

Kolejny raz nie zawiodłam się używając przepisu Siostry Anastazji. Upiekłam w życiu kilkadziesiąt rodzajów
ciastek ale tak dobrych jak te, jeszcze nie
jadłam. Wszystkie poprzednie biją na głowę. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam
ciasteczka z dodatkiem
octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi kilka osób i już mam na nie zamówienie na święta. Bardzo polecam, na pewno się nie zawiedziecie.Składniki na około 60 podwójnych
ciasteczek:500 g
mąki250 g
masła125 g
cukru pudru (nie
cukru!)3
żółtka2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki
octu (może być
spirytusowy )twarda
marmolada3-4 łyżki
kokosu1
białkoMąkę przesiać i posiekać z
masłem.
Żółtka wymieszać z
cukrem pudrem z pomocą rózgi. Dodać do
mąki, dodać
cukier puder (jeśli ma grudki to też przesiać).
Ocet wymieszać z
proszkiem do pieczenia i wlać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej
mąką (wałek też należy posypywać
mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać
ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie
ciastek wyciąć dziurkę.
Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym
białkiem i posypać
kokosem. Piec w 200*C na złoto, czyli około 10 minut. Po wystudzeniu
ciasteczka bez
kokosu smarować
marmoladą i sklejać z
ciasteczkami z
kokosem.

Ja
ciasteczka wycinałam foremką do babeczek, żeby miały ładny kształt.*
ciastka zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję, w oryginale były proporcje na kilogram
mąkiźródło przepisu: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji, strona 365 "
ciastka z
kokosem i
dżemem"