ßßß Cookit - przepis na kruche słoneczka z kokosem

kruche słoneczka z kokosem

nazwa

Wykonanie

Kolejny raz nie zawiodłam się używając przepisu Siostry Anastazji. Upiekłam w życiu kilkadziesiąt rodzajów ciastek ale tak dobrych jak te, jeszcze nie jadłam. Wszystkie poprzednie biją na głowę. Są tak kruche i delikatne, że dosłownie rozpływają się w ustach. Pierwszy raz piekłam ciasteczka z dodatkiem octu i przypuszczam, że to jego dodatek sprawia, że są takie kruchutkie. Poczęstowałam nimi kilka osób i już mam na nie zamówienie na święta. Bardzo polecam, na pewno się nie zawiedziecie.
Składniki na około 60 podwójnych ciasteczek:
500 g mąki
250 g masła
125 g cukru pudru (nie cukru!)
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki octu (może być spirytusowy )
twarda marmolada
3-4 łyżki kokosu
1 białko
Mąkę przesiać i posiekać z masłem. Żółtka wymieszać z cukrem pudrem z pomocą rózgi. Dodać do mąki, dodać cukier puder (jeśli ma grudki to też przesiać). Ocet wymieszać z proszkiem do pieczenia i wlać do reszty składników. Wszystko razem wymieszać i zarobić kruche ciasto. Rozwałkować je cienko na stolnicy podsypanej mąką (wałek też należy posypywać mąką, ciasto jest dość kruche i może się targać). Wycinać ciastka okrągłą foremką i przekładać na blaszkę wyłożoną papierem. W połowie ciastek wyciąć dziurkę. Ciastka z dziurką posmarować rozbełtanym białkiem i posypać kokosem. Piec w 200*C na złoto, czyli około 10 minut. Po wystudzeniu ciasteczka bez kokosu smarować marmoladą i sklejać z ciasteczkami z kokosem.
Ja ciasteczka wycinałam foremką do babeczek, żeby miały ładny kształt.
* ciastka zrobiłam z połowy porcji i taką ilość składników podaję, w oryginale były proporcje na kilogram mąki
źródło przepisu: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji, strona 365 "ciastka z kokosem i dżemem"
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/12/kruche-soneczka-z-kokosem.html