ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Mam dla Was dzisiaj kawałek - ba! całą blachę! - niesamowicie pysznego ciasta! :)
Idealnie kruche ciasto, kwaśny rabarbar i pachnąca masłem kruszonka.
Cudowny dodatek do popołudniowej herbaty czy kawy...
Skorzystajcie z sezonu na rabarbar i koniecznie wypróbujcie ten przepis,
bo na jednej blasze się nie skończy!
Zobaczycie! ;)
Potrzebujemy (blacha 30 x 25 cm):
Ciasto:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru
180 g masła
3 żółtka (białek użyj do kokosowych ciasteczek :)
1 łyżkę śmietany 12%
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
mąki
100 g cukru
masła
Dodatkowo:
3-4 łyżki kwaskowatego dżemu (u mnie z czarnych i czerwonych porzeczek)
500 g rabarbaru
6 łyżek cukru
Krok po kroku:
Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy pokrojone na kawałki masło, zagniatamy.
Po chwili dodajemy żółtka oraz śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy je w kulę, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy rabarbar: rabarbar obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w około półcentymetrowe plasterki, wrzucamy je do garnka i zasypujemy cukrem, podgrzewamy kilka minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie odcedzamy rabarbar (sok warto zachować do przygotowania kompotu).
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ⁰C.
Przygotowujemy kruszonkę: masło roztapiamy i zalewamy mąkę i cukier, wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blachy (wcześniej warto wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy przez 15 minut do lekkiego zezłocenia.
Wyciągamy ciasto z piekarnika i smarujemy je dżemem, na to układamy dobrze odcedzony rabarbar i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30 minut.
Smacznego! :)
Źródło:http://ugotujiprzetestuj.blogspot.com/2015/06/kruche-ciasto-z-rabarbarem-i-kruszonka.html