Wykonanie
Mam dla Was dzisiaj kawałek - ba! całą blachę! - niesamowicie pysznego ciasta! :)Idealnie kruche ciasto, kwaśny
rabarbar i pachnąca
masłem kruszonka.Cudowny dodatek do popołudniowej
herbaty czy
kawy...Skorzystajcie z sezonu na
rabarbar i koniecznie wypróbujcie ten przepis,bo na jednej blasze się nie skończy!Zobaczycie! ;)
Potrzebujemy (blacha 30 x 25 cm):Ciasto:2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru pudru180 g
masła3
żółtka (
białek użyj do
kokosowych ciasteczek :)1 łyżkę
śmietany 12%2 łyżeczki
proszku do pieczeniaKruszonka:
mąki100 g
cukrumasłaDodatkowo:3-4 łyżki kwaskowatego
dżemu (u mnie z czarnych i czerwonych
porzeczek)500 g
rabarbaru6 łyżek
cukruKrok po kroku:
Mąkę przesiewamy z
cukrem pudrem i
proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone na kawałki
masło, zagniatamy.Po chwili dodajemy
żółtka oraz
śmietanę i szybko zagniatamy ciasto.Formujemy je w kulę, owijamy w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 30 minut.W tym czasie przygotowujemy
rabarbar:
rabarbar obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w około półcentymetrowe plasterki, wrzucamy je do garnka i zasypujemy
cukrem, podgrzewamy kilka minut, aż
rabarbar puści sok. Po tym czasie odcedzamy
rabarbar (sok warto zachować do przygotowania kompotu).Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 ⁰C.Przygotowujemy kruszonkę:
masło roztapiamy i zalewamy
mąkę i
cukier, wszystko dokładnie mieszamy.Ciasto wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim dno blachy (wcześniej warto wyłożyć ją papierem do pieczenia). Pieczemy przez 15 minut do lekkiego zezłocenia.Wyciągamy ciasto z piekarnika i smarujemy je
dżemem, na to układamy dobrze odcedzony
rabarbar i posypujemy kruszonką.Pieczemy 30 minut.Smacznego! :)