ßßß
ciasto (8 sztuk):260 g mąki150 g masła4 łyżki cukru pudru2 żółtka1 łyżeczka proszku do pieczeniaWszystkie składniki umieścić w misie lub na stolnicy i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Jedną kulkę ciasta wyjąć i rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać okręgi i wykładać nimi foremki do tartaletek (uprzednio posmarowane masłem). Widelcem nakłuć ciasto. Drugą część ciasta rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia i wycinać wąskie paski. Z pasków ułożyć na owocach tak aby tworzyły kratkę. Całość posmarować białkiem i posypać cukrem. Ciastka piec w 200 º C przez 15 minut na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia, wyjąć z foremek i podawać.dodatkowo:500 g wydrylowanych mirabelek80 g cukrubrązowy cukier do posypania1 białko do posmarowaniaWydrylowane owoce wymierzać z cukrem i włożyć do foremek z ciastem.Smacznego! :)

