Wykonanie
Dawno, dawno temu na podwórku wysiała się mała roślinka. Na szczęście przez dłuższy czas nikt jej nie zauważał, dzięki
czemu mogła swobodnie piąć się ku górze. Z tej małej roślinki zaczęło powoli wyrastać coś większego. Po kilku latach nowe drzewko dało pierwsze
owoce i okazało się być mirabelką. W tym roku kolejny zbiór
owoców i
pora przygotować z nich coś słodkiego! :)

ciasto (8 sztuk):260 g
mąki150 g
masła4 łyżki
cukru pudru2
żółtka1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki umieścić w misie lub na stolnicy i zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Podzielić na 2 części, owinąć w folię i włożyć do zamrażarki na ok. 30 minut. Jedną kulkę ciasta wyjąć i rozwałkować
między arkuszami papieru do pieczenia na placek o grubości ok. 5 mm. Z ciasta wykrawać
okręgi i wykładać nimi foremki do tartaletek (uprzednio posmarowane
masłem). Widelcem nakłuć ciasto. Drugą część ciasta rozwałkować
między arkuszami papieru do pieczenia i wycinać wąskie paski. Z pasków ułożyć na owocach tak aby tworzyły kratkę. Całość posmarować
białkiem i posypać
cukrem.
Ciastka piec w 200 º C przez 15 minut na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia, wyjąć z foremek i podawać.dodatkowo:500 g wydrylowanych mirabelek80 g
cukrubrązowy cukier do posypania1
białko do posmarowaniaWydrylowane
owoce wymierzać z
cukrem i włożyć do foremek z
ciastem.Smacznego! :)


