ßßß
Bardzo bardzo puszyste i miękkie ciasto, mocno korzenne. polane polewą z mleka w proszku i posypane prażonym kokosem. Przepis pochodzi z opakowania Przyprawy Korzennej firmy Dr. Oetker.Składniki: na ciasto:100 g margaryny1/2 szklanki cukru2 jajka100 g miodu1 łyżka zimnej wody1/2 szklanki kwaśnej śmietany1 i 1/2 szklanki mąki1 płaska łyżeczka sody1 łyżka kakao1`opakowanie przyprawy korzennejMargarynę utrzeć z cukrem. Ucierając dodać żółtka, miód, wodę, śmietanę. Mąkę przesiać z sodą i kakao, miksując wsypać do masy. Dodać przyprawę korzenną. Białka ubić na pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Piec w keksówce około godziny w 160*C. na polewę:62 g masła1/4 szklanki cukru1/8 szklanki wody1/2 szklanki mleka w proszkuMasło zagotować z wodą i cukrem, przestudzić. Do lekko ciepłego wmiksować mleko w proszku. Polać ciasto. na kokos:1 łyżeczka masła2 łyżki kokosu1 łyżeczka cukruWszystkie składniki podgrzewać mieszając, aż kokos się zarumieni, przestudzić. Posyppać polewę przed zastygnięciem.