Wykonanie
Ten torcik zrobiłam na urodziny mojego chrześniaka, który uwielbia
galaretki. Bardziej zależało mi na efekcie wizualnym, dlatego tort nie zawiera mas, których zresztą rodzina nie lubi. Nie jest trudny do zrobienia ale mega czasochłonny- przygotowanie go zajęło mi kilkanaście godzin. Najwięcej czasu zajmuje wylewanie kolejnych warstw
galaretki a
potem jest już z górki. Jeśli Wasze dzieciaki też kochają kolorowe
galaretki to taki torcik polecam na urodziny lub Dzień Dziecka, na pewno im się spodoba.Składniki: na ciasto
białkowe:12
białek120 g
mąki110 g
cukru180 ml
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
solidodatkowo:7
różnokolorowych galaretek: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona, różowado dekoracji:masa
maślanamasa cukrowakolorowe
cukierkiBiałka z
solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać
cukier.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać do masy z
białek. Wlać
olej i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. przygotować dwie tortownice o średnicy 21 cm. Każdą wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do nich po połowie ciasta. Piec w 180*C około 15-17 minut. Wystudzić. Każde ciasto przekroić na 4 cienkie blaty.
Galaretki rozpuszczać po dwie w odstępach co kwadrans. Każdą osobno w szklance
wody. Najpierw fioletową i niebieską, następnie zieloną i żółtą, później
pomarańczową i czerwoną, na końcu różową. Pierwszy blat ciasta umieścić na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Pomiędzy ciasto a obręcz włożyć wysoki kawałek papieru wo pieczenia lub folii. Kiedy pierwsze
galaretki zaczną tężeć wylewać je łyżką na ciasto, odczekać chwilę aż mocniej stężeją i przykrywać kolejnymi blatami ciasta i wylewać kolejne kolory.Kiedy już wszystkie warstwy będą gotowe, wstawić tort do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła. Następnie zdjąć obręcz i delikatnie odkleić papier. Tort można udekorować tylko z góry lub obłożyć masą
cukrową.Ja obsmarowałam go masą
maślaną (
galaretki rozpuszczają masę
cukrową), obłożyłam masą
cukrową i udekorowałam lentilkami.