ßßß Cookit - przepis na Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: torcik tęczowy z galaretek (na białkach)

Domowa Cukierenka - Domowa Kuchnia: torcik tęczowy z galaretek (na białkach)

nazwa

Wykonanie

Ten torcik zrobiłam na urodziny mojego chrześniaka, który uwielbia galaretki. Bardziej zależało mi na efekcie wizualnym, dlatego tort nie zawiera mas, których zresztą rodzina nie lubi. Nie jest trudny do zrobienia ale mega czasochłonny- przygotowanie go zajęło mi kilkanaście godzin. Najwięcej czasu zajmuje wylewanie kolejnych warstw galaretki a potem jest już z górki. Jeśli Wasze dzieciaki też kochają kolorowe galaretki to taki torcik polecam na urodziny lub Dzień Dziecka, na pewno im się spodoba.
Składniki: na ciasto białkowe:
12 białek
120 g mąki
110 g cukru
180 ml oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
dodatkowo:
7 różnokolorowych galaretek: fioletowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona, różowa
do dekoracji:
masa maślana
masa cukrowa
kolorowe cukierki
Białka z solą ubić na sztywno, nadal ubijając dodawać cukier. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy z białek. Wlać olej i zmiksować na wolnych obrotach tylko do połączenia składników. przygotować dwie tortownice o średnicy 21 cm. Każdą wyłożyć papierem do pieczenia i wlać do nich po połowie ciasta. Piec w 180*C około 15-17 minut. Wystudzić. Każde ciasto przekroić na 4 cienkie blaty.
Galaretki rozpuszczać po dwie w odstępach co kwadrans. Każdą osobno w szklance wody. Najpierw fioletową i niebieską, następnie zieloną i żółtą, później pomarańczową i czerwoną, na końcu różową. Pierwszy blat ciasta umieścić na paterze, zapiąć obręcz tortownicy. Pomiędzy ciasto a obręcz włożyć wysoki kawałek papieru wo pieczenia lub folii. Kiedy pierwsze galaretki zaczną tężeć wylewać je łyżką na ciasto, odczekać chwilę aż mocniej stężeją i przykrywać kolejnymi blatami ciasta i wylewać kolejne kolory.
Kiedy już wszystkie warstwy będą gotowe, wstawić tort do lodówki na kilka godzin, żeby całość dobrze zastygła. Następnie zdjąć obręcz i delikatnie odkleić papier. Tort można udekorować tylko z góry lub obłożyć masą cukrową.
Ja obsmarowałam go masą maślaną (galaretki rozpuszczają masę cukrową), obłożyłam masą cukrową i udekorowałam lentilkami.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/05/torcik-teczowy-z-galaretek-na-biakacht.html