ßßß
Kocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany, ale rodzinka tak lubi domowe pieczywo, że nigdy nie da mu wystygnąć.Składniki:500 g mąki10 łyżek płatków owsianych (mogą być błyskawiczne) + trochę do posypania450 ml mleka2 małe łyżeczki soli2 łyżeczki cukru30 g świeżych drożdży2 łyżeczki czarnuszki + trochę do posypaniałyżka olejuMleko podgrzać, żeby było dość ciepłe, dodać cukier i płatki owsiane, odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić tak jak ja: zmoczonymi zimną wodą rękami uformować kulę i położyć ją na posmarowanej olejem blaszce do pieczenia. Posypać płatkami i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 45-50 minut. Wystudzić na kratce.inspiracja