Wykonanie

Kocham piec
chleb, bułeczki i wszystko co
drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się
pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten
chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo
czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany, ale rodzinka tak lubi domowe
pieczywo, że nigdy nie da mu wystygnąć.Składniki:500 g
mąki10 łyżek
płatków owsianych (mogą być błyskawiczne) + trochę do posypania450 ml
mleka2 małe łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru30 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
czarnuszki + trochę do posypaniałyżka
olejuMleko podgrzać, żeby było dość ciepłe, dodać
cukier i
płatki owsiane, odstawić na chwilę, żeby
mleko trochę przestygło.
Mąkę przesiać, dodać
sól i
czarnuszkę. Do letniego
mleka z
płatkami dodać
drożdże i wymieszać. Wlać do
mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić tak jak ja: zmoczonymi zimną
wodą rękami uformować kulę i położyć ją na posmarowanej
olejem blaszce do pieczenia. Posypać
płatkami i
czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180*C i piec jeszcze około 45-50 minut. Wystudzić na kratce.inspiracja