Wykonanie

To ciasto Siostry Anastazji to wysoki piernik z wkładką
jabłkowo-
bakaliową, przekładany masą z kwaśnej
śmietany. Blaty ciasta są bardzo miękkie, ale dodatkowo nasączyłam je
herbatą z
syropem rumowym. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże i wysokie ciasto, bardzo podzielne. Można je długo przechowywać, zresztą najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień po upieczeniu.*piekłam w foremce 25*34 cm ale śmiało można w większej bo ciasto wychodzi wysokieSkładniki: na ciasto:6
jajek1 szklanka
cukru pudru250 g płynnego
miodu1 opakowanie
przyprawy do piernika1 łyżeczka
sody250 g
masła1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
mąki żytniej na wkładkę:4
jabłka3/4 szklanki
cukru250 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody4
jajka250 g
bakaliicynamon na krem:250 g
masła1 szklanka
cukru pudru1 szklanka kwaśnej
śmietany 18%poncz:1 szklanka
herbaty posłodzonej2 kieliszki
syropu rumowegoCiasto:Miękkie
masło utrzeć do białości najpierw samo a następnie dodając
cukier puder i
żółtka. Powoli ucierając dodawać
mąki (należy je wymieszać z
sodą i
przyprawa do piernika i przesiać) na zmianę z
miodem. Z
białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut.Wkładka:
Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać
cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą
mąkę,
cynamon,
sodę,
żółtka oraz
bakalie i wymieszać. Z
białek ubić pianę i połączyć. Piec w 170*C około 30 minut.Krem:Miękkie
masło utrzeć na biało z
cukrem pudrem. Powoli ucierając dodawać po łyżce
śmietanyBlaty ciasta naponczować. Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką
jabłkową, rozłożyć pozostały krem i przykryć
ciastem. Dowolnie udekorować z wierzchu.
