ßßß Cookit - przepis na Ciasto:

Ciasto:

nazwa

Wykonanie

To ciasto Siostry Anastazji to wysoki piernik z wkładką jabłkowo-bakaliową, przekładany masą z kwaśnej śmietany. Blaty ciasta są bardzo miękkie, ale dodatkowo nasączyłam je herbatą z syropem rumowym. Z tego przepisu wychodzi bardzo duże i wysokie ciasto, bardzo podzielne. Można je długo przechowywać, zresztą najlepiej smakuje na drugi a nawet trzeci dzień po upieczeniu.
*piekłam w foremce 25*34 cm ale śmiało można w większej bo ciasto wychodzi wysokie
Składniki: na ciasto:
6 jajek
1 szklanka cukru pudru
250 g płynnego miodu
1 opakowanie przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
250 g masła
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka mąki żytniej na wkładkę:
4 jabłka
3/4 szklanki cukru
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
4 jajka
250 g bakalii
cynamon na krem:
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
poncz:
1 szklanka herbaty posłodzonej
2 kieliszki syropu rumowego
Ciasto:
Miękkie masło utrzeć do białości najpierw samo a następnie dodając cukier puder i żółtka. Powoli ucierając dodawać mąki (należy je wymieszać z sodą i przyprawa do piernika i przesiać) na zmianę z miodem. Z białek ubić pianę i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na połowę i upiec dwa placki w temperaturze 170*C przez około 30 minut.
Wkładka:
Jabłka obrać, pokroić w kostki, zasypać cukrem i odstawić na pół godziny. Dodać przesianą mąkę, cynamon, sodę, żółtka oraz bakalie i wymieszać. Z białek ubić pianę i połączyć. Piec w 170*C około 30 minut.
Krem:
Miękkie masło utrzeć na biało z cukrem pudrem. Powoli ucierając dodawać po łyżce śmietany
Blaty ciasta naponczować. Na jednym rozsmarować połowę kremu, przykryć wkładką jabłkową, rozłożyć pozostały krem i przykryć ciastem. Dowolnie udekorować z wierzchu.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/10/ciasto-gargamel.html