ßßß
Ciąg dalszy wykorzystywania zapasów owoców nagromadzonych latem. Tym razem sernik na zimno, dla odmiany po świątecznych makowcach i piernikach. I na przywołanie lata, do którego coraz bliżej, ale wciąż jeszcze daleko... A taki serniczek choć na chwilę pomoże zapomnieć, że za oknem szaro i ponuro. Zapraszam!Składniki: na spód:100 g herbatników200 g biszkoptów100 g roztopionej margarynyNa dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papier do pieczenia. Rozłożyć biszkopty. Pozostałe biszkopty i herbatniki zmiksować blenderem na proszek, wymieszać z oztopioną margaryna, wyłozyc do formy tak, że zakryć przestrzeń między biszkoptami. Docisnąć ręką i mocno ubić. Wstawić do lodówki. na masę serową:500 g sera białego mielonego200 g mrożonych leśnych jagód2 jajka3 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynyJagody zmiksować blenderem. Jajka wbić do miski, ustawić nad garnkiem z gotującą się wodą, tak aby dno miski nie dotykało wody. Na najwyższych obrotach miksera ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa stanie się gęsta, puszysta i biała. Zdjąć z garnka z wodą. Nadal miksując dodać ser i jagody. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Masę przelać do tortownicy, odstawić do stężenia. W tym czasie przygotować galaretkę:200 g jagód2 łyżki cukru pudru2 łyżeczki żelatynyJagody zmiksować z cukrem pudrem. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, wlać do jagód, wymieszać, wylać na masę serową. Odstawić na kika godzin do przestygnięcia. Udekorować bitą śmietaną.