Wykonanie

Muffinki. Wypiek idealny- ekspresowy, ponadczasowy, dający tysiące możliwości. Do muffinek możemy wrzucić to, na co tylko mamy ochotę. Nie raz ratują nam życie w wypadku niespodziewanych gości, bo ich zrobienie zajmuje zaledwie pół godziny. Znikają równie szybko- jedna blaszka na jedno posiedzenie. Latem obowiązkowo z
owocami. Nie wiem, jak mogłam ich nie lubić.Składniki na 12 sztuk:składniki suche:250 g
mąki130 g
cukru1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaskładniki mokre:200 ml
maślanki100 g rozpuszczonego i wystudzonego
masła2
jajkadodatkowo:garść
malin2 łyżki
jagódbrzoskwiniałyżka
płatków migdałowychSkładniki suche wymieszać w misce, w osobnej wmieszać mokre składniki. Składniki suche wsypać do mokrych i wymieszać za pomocą rózgi niezbyt dokładnie. Foremkę wyścielić papilotkami, do każdej nałożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć
owoce i lekko docisnąć, posypać
płatkami migdałów. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec około 25 minut. Po upieczeniu można dodatkowo posypać
cukrem pudrem.

Inspiracja- The
Cake Book