ßßß Cookit - przepis na Ciasto na maślance

Ciasto na maślance

nazwa

Wykonanie

Zdarza Wam się zmieniać recepturę ciasta tylko dlatego, że nie macie jakiegoś składnika? Jakiś czas temu prezentowałam Wam ciasto błyskawiczne z jagodami . Jego "tajnym" składnikiem był kefir... Ale gdy nadeszła ochota na ulubione ciasto, a kefiru brak... uśmiechnęła się do mnie z lodówki maślanka :) Spróbowałam. Efekt jest równie pyszny :) Morał? Kefir czy maślanka możemy piec :)
Dzisiejsza wersja jest przepełniona malinami...
Składniki:
3 jajka
3 szkl. mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szkl. cukru
1 szkl. oleju
1 szkl. maślanki
500 g malin
80 g płatków migdałowych
1/2 kostki masła
4 łyżki cukru
1/2 szkl. mąki
3/4 szkl. otrębów pszennych
Sposób przygotowania:
Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaj płynne składniki - maślankę, olej i jajka. Wymieszaj łyżką. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie maliny. Owoce posyp płatkami migdałowymi.
Przygotuj kruszonkę - z masła, 4 łyżek cukru, 1/2 szkl. mąki i otrębów zagnieć tak, by składniki połączyły się i zaczęły "kruszyć". Wysyp na owoce.
Piecz 40-45 minut w 180 st.
P.S. Jeśli nie macie płatków migdałowych możecie upiec bez nich. Oto efekt :)
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2014/09/ciasto-na-maslance.html