Zdarza Wam się zmieniać recepturę ciasta tylko dlatego, że nie macie jakiegoś składnika? Jakiś czas temu prezentowałam Wam ciasto błyskawiczne z jagodami . Jego "tajnym" składnikiem był kefir... Ale gdy nadeszła ochota na ulubione ciasto, a kefiru brak... uśmiechnęła się do mnie z lodówki maślanka :) Spróbowałam. Efekt jest równie pyszny :) Morał? Kefir czy maślanka możemy piec :)Dzisiejsza wersja jest przepełniona malinami...Składniki:3 jajka3 szkl. mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1 szkl. cukru1 szkl. oleju1 szkl. maślanki500 g malin80 g płatków migdałowych1/2 kostki masła4 łyżki cukru1/2 szkl. mąki3/4 szkl. otrębów pszennychSposób przygotowania:Wymieszaj w dużej misce wszystkie suche składniki - mąkę, proszek do pieczenia, cukier. Dodaj płynne składniki - maślankę, olej i jajka. Wymieszaj łyżką. Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie maliny. Owoce posyp płatkami migdałowymi.Przygotuj kruszonkę - z masła, 4 łyżek cukru, 1/2 szkl. mąki i otrębów zagnieć tak, by składniki połączyły się i zaczęły "kruszyć". Wysyp na owoce.Piecz 40-45 minut w 180 st.P.S. Jeśli nie macie płatków migdałowych możecie upiec bez nich. Oto efekt :)